Iran: 69 de persoane au murit în timpul protestelor postelectorale, potrivit opoziţiei

Un consilier al fostului candidat la preşedinţia Iranului Mir Hossein Moussavi a afirmat, într-un raport adresat Parlamentului, că 69 de persoane au murit în timpul violenţelor care au urmat realegerii controversate a lui Mahmoud Ahmadinejad, relatează un ziar reformator.

30 afișări
Imaginea articolului Iran: 69 de persoane au murit în timpul protestelor postelectorale, potrivit opoziţiei

Iran: 69 de persoane au murit în timpul protestelor postelectorale, potrivit opoziţiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"O listă cu 69 de morţi şi numele a aproximativ 220 de persoane arestate după alegeri au fost transmise unei comisii speciale a Parlamentului", a declarat Alireza Beheshti, potrivit ziarului Sarmayeh.

Acest bilanţ este de peste două ori mai mare decât cel întocmit de autorităţile iraniene, care au menţionat circa 30 de morţi în violenţele care au marcat manifestaţiile împotriva rezultatelor scrutinului din 12 iunie.

"Nu am auzit nimic despre moartea a 69 de persoane în incidentele recente", a declarat adjunctul comandantului poliţiei din Teheran, Ahmad Reza Radan, citat de agenţia FARS.

Contestarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale a provocat cele mai grave revolte din Republica islamică.

Doi dintre candidaţii învinşi, Moussavi şi Mehdi Karoubi, cer în continuare noi alegeri, afirmând că primul scrutin a fost marcat de nereguli ample.

Purtătorul de cuvânt al Justiţiei, Alireza Jamshidi, a declarat marţi, în cursul unei conferinţe de presă, că 300 de persoane, dintre cele aproximativ 4.000 care au fost arestate în Iran în cursul manifestaţiilor, sunt încă în detenţie.

Până în prezent, autorităţile menţionaseră 2.000 de persoane arestate şi 30 de morţi în cursul manifestaţiilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici