Iran: Petrolierul Adrian Darya 1 a ajuns la destinaţie, petrolul a fost vândut

Petrolierul Adrian Darya 1, aflat în centrul unei dispute între Teheran şi puterile occidentale, a ajuns la destinaţie şi a vândut petrolul, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, a informat televiziunea de stat, potrivit Reuters.

9113 afișări
Imaginea articolului Iran: Petrolierul Adrian Darya 1 a ajuns la destinaţie, petrolul a fost vândut

Minister: Petrolierul iranian Adrian Darya 1 a ajuns la destinaţie, petrolul a fost vândut

"Tancul a ajuns la destinaţie, petrolul a fost vândut", a declarat purtătorul de cuvânt, Abbas Mousavi, la postul de televiziune, fără să dezvăluie dacă petrolul a fost livrat.

Petrolierul Adrian Darya 1, care se îndrepta către Siria de săptămâna trecută, a fost fotografiat de un satelit în largul portului sirian Tartus.

Nava, numită anterior Grace 1, a fost reţinută de autorităţile britanice în largul Gibraltarului pe 4 iulie, deoarece se suspecta că se va îndrepta spre Siria cu încălcarea sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană.

Două săptămâni mai târziu, Iranul a contraatacat confiscând un tanc petrolier aflat sub steag britanic în Strâmtoarea Hormuz, care duce în Golf.

Gibraltarul a eliberat nava iraniană pe 15 august, după ce a primit asigurări oficiale în scris de la Teheran că nava nu va descărca cele 2,1 milioane de barili de petrol în Siria.

Cu toate acestea, surse din transportul maritim susţin că petrolierul va încerca să transfere o parte din încărcătura sa pe o altă navă, după ce Iranul a anunţat că vânzarea a fost încheiată.

Washingtonul a avertizat statele pentru a nu acorda asistenţă navei, spunând că ar considera acest lucru drept sprijin pentru o organizaţie teroristă, şi anume Corpul Gărzii Revoluţionare Islamice din Iran.

Departamentul Trezoreriei SUA a înscris vineri cisterna pe o listă neagră de sancţiuni.

Taguri:
iran,
siria,
petrolier

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici