Iran şi Venezuela semnează un plan de cooperare pe 20 de ani

Iranul şi Venezuela au semnat sâmbătă, la Teheran, un plan de cooperare pe 20 de ani, în timp ce cele două ţări, printre primii producători de petrol din lume, se confruntă cu sancţiunile americane care le paralizează exporturile, scrie Reuters.

1318 afișări
Imaginea articolului Iran şi Venezuela semnează un plan de cooperare pe 20 de ani

Sursa foto: Twitter

Ceremonia de semnare, transmisă de televiziunea de stat iraniană, a fost supervizată de preşedintele iranian Ebrahim Raisi şi de omologul său venezuelean Nicolas Maduro şi a avut loc la Palatul Saadabad din nordul Teheranului.

Planul include cooperarea în domeniile petrolului, petrochimiei, apărării, agriculturii, turismului şi culturii şi a fost semnat de miniştrii de externe Hossein Amirabdollahian şi Carlos Faria din Venezuela.

Planul include, de asemenea, repararea rafinăriilor venezuelene şi exportul de servicii tehnice şi de inginerie.

"Venezuela a dat dovadă de o rezistenţă exemplară împotriva sancţiunilor şi ameninţărilor din partea duşmanilor şi a imperialiştilor", a declarat Raisi. "Documentul de cooperare pe 20 de ani este o mărturie a voinţei celor două ţări de a dezvolta legăturile."

"Sancţiunile şi ameninţările împotriva naţiunii iraniene în ultimii peste 40 de ani au fost numeroase, dar naţiunea iraniană a transformat aceste sancţiuni într-o oportunitate pentru progresul ţării", a mai spus el.

Maduro a declarat că un zbor săptămânal de la Caracas la Teheran va începe la 18 iulie.

Maduro, care a sosit vineri la Teheran, se află într-o vizită de două zile şi conduce o delegaţie politică şi economică de rang înalt. Anterior, el a vizitat Turcia şi Algeria.

Ulterior, Maduro şi Raisi au participat la o ceremonie care a marcat livrarea către Venezuela a celui de-al doilea dintre cele patru petroliere cu o capacitate de 800.000 de barili fiecare pe care le-a comandat de la compania iraniană SADRA, a anunţat agenţia de presă de stat iraniană IRNA.

SADRA se află sub incidenţa sancţiunilor americane de peste un deceniu din cauza legăturilor sale cu Gărzile Revoluţionare de elită ale Iranului.

Iranul şi Venezuela şi-au extins cooperarea începând din 2020, în special în proiecte energetice şi schimburi de petrol.

În luna mai, compania de stat iraniană National Iranian Oil Engineering and Construction Co. a semnat un contract în valoare de aproximativ 110 milioane de euro pentru a repara cea mai mică rafinărie din Venezuela, de 146.000 de barili pe zi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici