Iran: un bărbat condamnat pentru participarea la proteste a fost executat

Autorităţile din Iran au efectuat joi prima execuţie a unui bărbat condamnat pentru participarea la protestele anti-guvernamentale.

414 afișări
Imaginea articolului Iran: un bărbat condamnat pentru participarea la proteste a fost executat

Iran: un bărbat condamnat pentru participarea la proteste a fost executat

Iranul a anunţat prima execuţie a unui protestatar condamnat pentru participarea la recentele mişcări antiguvernamentale. Mohsen Shekari a fost spânzurat joi dimineaţă, după ce a fost găsit vinovat de către un tribunal revoluţionar de „duşmănie împotriva lui Dumnezeu", a anunţat presa de stat, potrivit BBC.

El a fost acuzat că a fost un „răzvrătit" care a blocat un drum principal din Teheran la 25 septembrie şi a rănit cu un cuţit un membru al forţelor paramilitare Basij. Un activist a declarat că acesta a fost condamnat în urma unui „proces-spectacol".

Mahmood Amiry-Moghaddam, directorul organizaţiei Iran Human Rights, cu sediul în Norvegia, a scris pe Twitter că execuţiile protestatarilor se vor înmulţi dacă autorităţile iraniene nu se vor confrunta cu „consecinţe rapide la nivel internaţional".

Sistemul judiciar iranian a anunţat până în prezent că 11 persoane au fost condamnate la moarte în legătură cu protestele care au început la mijlocul lunii septembrie după moartea în arest a lui Mahsa Amini, o femeie de 22 de ani care a fost reţinută de poliţia morală pentru că ar fi purtat hijab-ul „în mod necorespunzător".

Protestele conduse de femei s-au răspândit în aproape toată ţara şi sunt considerate una dintre cele mai grave provocări la adresa Republicii Islamice de la revoluţia din 1979.

Liderii iranieni le-au descris ca fiind „revolte" instigate de duşmanii străini ai ţării şi au ordonat forţelor de securitate să le „trateze cu hotărâre".

Până în prezent, cel puţin 475 de protestatari au fost ucişi în lupte şi 18.240 au fost reţinuţi, potrivit Agenţiei de ştiri a activiştilor pentru drepturile omului (HRANA). Aceasta a raportat şi moartea a 61 de membri ai personalului de securitate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
iran,
execuţie,
proteste

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici