Iranul a arestat mai mulţi străini în timpul manifestaţiilor din 27 decembrie - VIDEO

Iranul a arestat mai mulţi cetăţeni străini cu ocazia manifestaţiilor din 27 decembrie, în timpul cărora cel puţin opt protestatari au fost ucişi şi mai multe sute au fost arestaţi, a afirmat, luni, ministrul Informaţiilor, Heydar Moslehi.

21 afișări
Imaginea articolului Iranul a arestat mai mulţi străini în timpul manifestaţiilor din 27 decembrie - VIDEO

Iranul a arestat mai mulţi străini în timpul manifestaţiilor din 27 decembrie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Unii deţinuţi sunt cetăţeni străini implicaţi în propaganda şi războiul psihologic" împotriva Iranului, a declarat Moslehi pentru postul public de televiziune iranian.

"Aceştia au intrat în Iran cu numai două zile înainte (de manifestaţii). Li s-au confiscat camerele foto şi echipamentele", a adăugat ministrul fără a preciza numărul sau naţionalitatea persoanelor străine arestate.

Poliţia a anunţat că a arestat aproximativ 500 de manifestanţi la Teheran, la 27 decembrie, dintre care 300 continuau să se afle în arest şi săptămâna trecută, însă aceste cifre nu includ şi arestările operate de alte forţe de securitate precum Basij (miliţia islamică) sau agenţii serviciilor de informaţii.

Mai multe sute de persoane au fost arestate şi în timpul manifestaţiilor organizate în numeroase oraşe din provincie, potrivit informaţiilor furnizate de opoziţie, dar autorităţile nu au prezentat nicio cifră în această privinţă.

Un jurnalist sirian angajat al postului de televiziune Dubai-TV a fost arestat la 27 decembrie şi se află în continuare în arest în închisoarea Evin din Teheran. În principiu, jurnaliştii care lucrează pentru presa străină nu au dreptul să relateze despre manifestaţiile opoziţiei.

Website-ul Rajanews apropiat autorităţilor a afirmat, la rândul lui, că un cetăţean britanic a fost arestat cu ocazia manifestaţiilor de la 27 decembrie. Această informaţie nu a fost confirmată încă în mod oficial.

Autorităţile şi mass-media apropiate puterii şi-au multiplicat declaraţiile pentru a explica aceste manifestaţii printr-un "complot" din străinătate organizat în special de Statele Unite, Israel şi Marea Britanie, cu sprijinul presei occidentale.

O tânără franţuzoaică angajată a Universităţii de la Ispahan, Clotilde Reiss, a fost arestată în iulie pentru implicarea sa în marile manifestaţii care au urmat realegerii contestate a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad.

Aflată în libertate pe cauţiune la sediul ambasadei Franţei, ea aşteaptă şi în prezent o decizie din partea autorităţilor judiciare iraniene în cazul său.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici