Iranul a înmânat Rusiei o "iniţiativă de pace" privind Ucraina de la un lider de top din Europa Occidentală

  • Iranul a livrat Rusiei o aşa-numită "iniţiativă de pace" pentru a pune capăt războiului din Ucraina, propusă de un lider european.
  • Aflat alături de ministrul rus de Externe Serghei Lavrov în timpul unei conferinţe de presă care a avut loc miercuri la Moscova, ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian, a confirmat că a înmânat propunerea europeană despre care a spus că a fost dată preşedintelui iranian Ebrahim Raisi.
15608 afișări
Imaginea articolului Iranul a înmânat Rusiei o "iniţiativă de pace" privind Ucraina de la un lider de top din Europa Occidentală

"Există idei pentru a ajuta la instaurarea păcii şi la oprirea luptelor din Ucraina, iar eu am împărtăşit aceste idei cu domnul Lavrov", a declarat Amirabdollahian, potrivit Al Jazeera.

El nu a dat numele liderului european care se află în spatele iniţiativei şi nici nu a dezvăluit alte detalii, dar a spus că propunerea include puncte privind centrala nucleară Zaporojie şi prizonierii de război.

Bombardamentele recente din jurul centralei din sud-estul Ucrainei au stârnit temeri legate de un posibil dezastru nuclear şi au determinat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică să trimită experţi pentru a vizita centrala. Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc că pun în pericol siguranţa cetăţenilor.

Site-ul oficial de ştiri iranian ISNA a raportat mai devreme miercuri că preşedintele francez Emmanuel Macron a fost liderul care a transmis mesajul către Teheran, dar niciun oficial nu a comentat pe această temă.

Mohammad Jamshidi, adjunctul politic al preşedintelui iranian, a scris miercuri pe Twitter că Amirabdollahian a primit "o iniţiativă de pace şi un mesaj important" de la "un lider de top din Europa Occidentală".

De când a început invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie anul acesta, Iranul a transmis mesaje între Moscova şi Kiev de mai multe ori, însă acesta este primul caz publicizat în care Teheranul transmite un mesaj din Europa.

Republica islamică a declarat în mod repetat că luptele trebuie să înceteze prin dialog şi refuză să condamne Moscova. Teheranul spune că expansiunea NATO este rădăcina problemei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici