Iranul a lansat cu succes a treia sa rachetă spaţială, Kavoshgar-3

Iranul a anunţat, miercuri, că a lansat cu succes a treia sa rachetă spaţială de tip Kavoshgar, Kavoshgar-3, care a purtat o capsulă experimentală ce transporta, printre altele, animale vii.

33 afișări
Imaginea articolului Iranul a lansat cu succes a treia sa rachetă spaţială, Kavoshgar-3

Iranul a lansat cu succes a treia sa rachetă spaţială, Kavoshgar-3 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anunţul a fost făcut cu ocazia evenimentelor programate pentru cea de-a 31-a aniversare a revoluţiei islamice iraniene.

"Iran a testat cu succes racheta spaţială Kavoshgar-3, de provenienţă autohtonă, purtând o capsulă experimentală", a indicat televiziunea de stat, precizând că această capsulă transporta şi "animale vii". Televiziunea a difuzat imagini din interiorul capsulei - trimise, potrivit acesteia, din spaţiu - conţinând mai multe animale, printre care un şobolan, broaşte ţestoase şi viermi.

Postul TV a mai difuzat imagini ale rachetei în zbor, realizate, aparent, din această capsulă. Aceste imagini au arătat şi momentul separării dintre rachetă şi capsulă.

"Faptul că au fost trimise animale vii în spaţiu şi că am făcut experimente pe acestea şi că apoi au revenit pe Pământ este mare lucru", a declarat preşedintele Mahmoud Ahmadinejad, în timpul unui discurs transmis de televiziune după lansare.

"Vom trimite un satelit la o distanţă de 500 de kilometri (în spaţiu, n.r.). Etapele următoare sunt 700 şi 1.000 km. Oricine ştie că atingerea unei orbite de 1.000 km permite plasarea pe orice orbită", a adăugat acesta.

Preşedintele a mai spus şi că o nouă rachetă spaţială, numită Simorgh (Phoenix), este în curs de asamblare. Aceasta, lungă de 27 de metri, cu un diametru de 2,5 metri, cântăreşte 85 de tone şi are patru motoare. Ea va trebui să plaseze un satelit de 100 de kilograme pe o orbită la 500 de kilometri, în circa doi ani, a spus ministrul Apărării, generalul Ahmad Vahidi, în timpul ceremoniilor.

Alte două rachete de tip Kavoshgar au fost lansate în februarie, respectiv noiembrie 2008.

Iranul a mai plasat în spaţiu primul său satelit, Omid (Speranţă), cu ajutorul rachetei iraniene Safir-2, cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a revoluţiei islamice, pe 2 februarie 2009.

Lansarea acestui satelit a provocat vâlvă în Occident, unde statele şi-au exprimat public teama că această tehnologie va fi utilizată în scopuri militare.

Iran a mai dezvăluit şi faptul că trei noi sateliţi sunt în curs de asamblare sau în stadiul de proiect: sateliţii de observaţie Tolou (zori de zi) şi Navid (promisiune), a căror misiune este să realizeze fotografii ale Pământului, şi cel de telecomunicaţii pe orbită joasă, Mesbah-2.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici