Iranul a trimis o navă de război în Golful Aden, pentru a lupta împotriva pirateriei - radio

Iranul a trimis o navă de război în Golful Aden, pentru a proteja vasele sale împotriva piraţilor care comit atacuri în largul coastelor somaleze, a anunţat sâmbătă postul public de radio.

606 afișări
Imaginea articolului Iranul a trimis o navă de război în Golful Aden, pentru a lupta împotriva pirateriei - radio

Iranul a trimis o navă de război în Golful Aden, pentru a lupta împotriva pirateriei - radio (Imagine: en.wikipedia.org)

"O navă de război iraniană a intrat în Golful Aden, pentru a proteja vasele iraniene împotriva piraţilor", a afirmat postul, fără a oferi alte detalii.

Republica islamică s-a confruntat deja cu acte de piraterie: în noiembrie, un cargo iranian sub pavilion Hong Kong, Delight, încărcat cu 36.000 de tone de grâu, a fost deturnat de piraţi în timp ce se îndrepta spre portul iranian Bandar Abbas.

În octombrie, Teheranul a plătit o răscumpărare pentru a recupera o navă comercială iraniană pe care piraţii o capturaseră în august, în largul Somaliei.

Iniţiativele se multiplică pe scară internaţională pentru a lupta împotriva acestor acte, în timp ce, potrivit Centrului împotriva pirateriei al Biroului Maritim Internaţional (BMI), cu sediul în Kuala Lumpur, peste o sută de nave au fost atacate de la începutul anului şi 42 capturate.

Misiunea europeană Atlanta, mandatată de Naţiunile Unite şi care a început la 8 decembrie, trebuie să escorteze navele Programului Alimentar Mondial (PAM) al ONU, care livrează un important ajutor umanitar Somaliei, şi să patruleze pentru a împiedica piraţii să atace navele comerciale.

Consiliul de Securitate al ONU a sporit considerabil, la 16 decembrie, posibilitatea ca puterile străine să urmărească piraţii pe teritoriul somalez, fără a permite însă bombardamentele aeriene. Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate au aprobat în unanimitate o nouă rezoluţie care autorizează pentru un an operaţiuni internaţionale pe teritoriul Somaliei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici