Iranul confirmă negocieri secrete cu Washingtonul în dosarul nuclear

Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif a confirmat marţi existenţa unor negocieri secrete cu Statele Unite înaintea acordului încheiat duminică la Geneva asupra programului nuclear controversat al Teheranului.

189 afișări
Imaginea articolului Iranul confirmă negocieri secrete cu Washingtonul în dosarul nuclear

Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Zarif, care a purtat negocieri cu marile puteri din cadrul Grupului 5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania) nu a oferit detalii despre aceste negocieri şi nici despre data la care au început.

Existenţa unor negocieri secrete între Teheran şi Washington a fost dezvăluită de către site-ul Al-Monitor, specializat în Orientul Mijlociu, imediat după încheierea acordului.

"În discuţii (bilaterale), în cadrul Grupului 5+1, au existat mai multe ţări, inclusiv Statele Unite", a declarat Zarif într-o conferinţă de presă la Teheran.

"Iar noi am spus clar că Iranul nu are vreo problemă să discute cu toate părţile (...) despre soluţionarea problemei nucleare", a adăugat el.

După semnarea acordului, în noaptea de sâmbătă spre duminică, un oficial american de rang înalt a confirmat că Statele Unite au purtat "un anumit număr de discuţii bilaterale cu iranienii, de la alegerea preşedintelui (iranian Hassan) Rohani", în iunie. Acestea au vizat să "consolideze negocierile în cadrul (Grupului) 5+1", a adăugat el.

Şeful diplomaţiei iraniene a confirmat marţi negocieri "limitate la problema nucleară", care nu au vizat o eventuală apropiere de Washington. Cele două ţări şi-au întrerupt relaţiile bilaterale diplomatice după Revoluţia islamică din 1979.

"Speculaţiile despre discuţii vizând alte probleme sunt complet false, iar noi ne-am concentrat asupra problemei nucleare", a spus el.

Orice decizie cu privire la contacte sau o apropiere de Washington este prerogativa liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

Potrivit Al-Minitor, care citează oficiali americani sub protecţia anonimatului, negocierile au început înaintea alegerii lui Rohani.

În discursul pe care l-a susţinut cu ocazia Anului Nou iranian, pe 21 martie, liderul suprem a declarat că americanii au "trimis mesaje pentru ca să purtăm un dialog direct asupra (dosarului) nuclear (...), în cadrul negocierilor cu Grupul 5+1. Nu sunt optimist cu privire la un asemenea dialog (...), dar nu mă opun".

Ali Akbar Salehi, fostul şef al diplomaţiei (2010-2013), a refuzat, duminică, să comenteze cu privire la dezvăluirile Al-Monitor.

"Chiar trebuie să răspund la toate întrebările?", le-a răspuns el unor jurnalişti care îl întrebau când au început aceste negocieri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici