Iranul critică mobilizarea de rachete americane în Golful Persic

Iranul a criticat marţi mobilizarea rachetelor americane în Golful Persic pentru a contracara un eventual atac iranian, în timp ce tensiunile se intensifică în contextul dosarului nuclear, potrivit televiziunii oficiale.

30 afișări
Imaginea articolului Iranul critică mobilizarea de rachete americane în Golful Persic

Iranul critică mobilizarea de rachete americane în Golful Persic (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Este foarte bizar faptul că noii lideri americani nu înţeleg că problema regiunii este (prezenţa) Statelor Unite care trimit tot mai multe echipamente militare" în zonă, a declarat preşedintele Parlamentului iranian, Ali Larijani, citat de televiziunea oficială.

Larijani a amintit că de la revoluţia islamică din 1979, Iranul nu şi-a atacat niciodată vecinii.

"Statele din regiune trebuie să ştie că spectacolul montat de Statele Unite pentru a asigura securitatea regiunii nu este altceva decât o nouă înşelătorie politică", a adăugat acesta.

Statele Unite îşi intensifică mobilizarea sistemelor antirachetă în Golful Persic pentru a contracara un eventual atac iranian, scria sâmbătă New York Times.

Cotidianul a precizat că Washingtonul a mobilizat nave speciale în largul coastelor iraniene şi interceptoare de rachetă în patru state: Qatar, Emiratele Arabe Unite, Bahrain şi Kuwait.

Potrivit New York Times, statele arabe sunt din ce în ce mai deschise primirii de echipamente americane de apărare, de teama ambiţiilor şi capacităţilor militare iraniene.

Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a criticat de asemenea marţi politica statelor occidentale în regiune, cu prilejul vizitei prinţului moştenitor al Qatarului, şeicul Tamin ben Hamad al-Thani, la Teheran.

"(Statele) occidentale nu vor securitate în regiune şi ca relaţiile între statele din regiune să fie amicale", a precizat Ahmadinejad citat de televiziunea de stat.

"Acestea au încercat întotdeauna să facă astfel încât statele din regiune să rămână slabe", a adăugat el, denunţând un "complot al inamicilor" care doresc să profite "de divizarea şi insecuritatea" statelor din Golful Persic.

Potrivit agenţiei de presă ISNA, ministrul Apărării, Ahmad Vahidi, care s-a întâlnit la rândul său cu prinţul moştenitor al Qatarului, şi-a exprimat dorinţa ca Teheranul să "îşi extindă cooperarea în domeniile militar şi al apărării cu Qatar şi alte state din Golful Persic".

"Iranul consideră că menţinerea securităţii (în regiune) este un efort colectiv", a precizat oficialul. "Toate statele din zonă trebuie să se angajeze în favoarea menţinerii stabilităţii şi securităţii în regiunea sensibilă a Golfului Persic şi a strâmtorii Ormuz".

Potrivit ISNA, oficialul din Qatar şi-a exprimat la rândul său dorinţa de a dezvolta relaţii militare cu Teheranul.

Iranul desfăşoară în mod regulat exerciţii militare în Golful Persic şi a ameninţat că va ataca obiective occidentale dacă instalaţiile sale nucleare vor fi atacate de Statele Unite sau Israel.

Teheranul este supus unor presiuni tot mai intense din partea statelor occidentale, care sunt îngrijorate că acesta încearcă să se doteze cu arme nucleare sub protecţia programului nuclear civil. Iranul a respins permanent aceste acuzaţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici