Iranul dezminte existenţa unei instalaţii nucleare militare secrete, dezvăluite de opoziţie

Iranul a respins marţi acuzaţiile "fără fundament" ale opoziţiei în exil cu privire la existenţa unor activităţi nucleare într-o instalaţie militară secretă, potrivit agenţiei oficiale Irna.

79 afișări
Imaginea articolului Iranul dezminte existenţa unei instalaţii nucleare militare secrete, dezvăluite de opoziţie

Iranul dezminte existenţa unei instalaţii nucleare militare secrete, dezvăluite de opoziţie

"Remarcile fără fundament cu privire la existenţa unor instalaţii nucleare în Iran (...) sunt respinse cu forţă", a declarat Behrouz Kamalvand, purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA), citat de Irna.

Consiliul Naţional al Rezistenţei Iraniene (CNRI) a afirmat luni că dispune de informaţii despre o nouă instalaţie sectretă în cadrul programului nuclear iranian, al cărei nume de cod este "012" şi care este situată în apropiere de oraşul Mobarakeh, capitala proviciei cu acelaşi nume, în partea centrală a ţării.

Potrivit opoziţiei aflate în exil în Franţa, această instalaţie a fost "construită în clandestinitate totală şi disimulată într-o vastă zonă militară".

CNRI a dezvăluit în trecut mai multe instalaţii importante în cadrul programului nuclear iranian, inclusiv uzina de îmbogăţire a uraniului de la Natanz, în 2002. Însă o serie de alte anunţuri au fost primite cu scepticism de către experţi occidentali.

Anunţul a fost făcut înaintea unei noi reuniuni, prevăzute miercuri la Geneva, între marile puteri şi Iran, într-o încercare de finalizare a unui prim acord asupra controversatului program nuclear al Teheranului, în urma unor negocieri care nu au condus însă la vreun rezultat, în urmă cu zece zile.

Purtătorul de cuvânt al OIEA a acuzat opoziţia că încearcă să influenţeze "atmosfera pozitivă" din jurul acestor negocieri.

Din CNRI fac parte mai multe organizaţii de opoziţie faţă de regim, inclusiv Organizaţia Mujahedinilor Poporului (OMPI), fondată în anii '60 cu scopul de a lupta împotriva şahului. Ea şi-a continuat lupta împotriva Republicii islamice după Revoluţia din 1979, aliindu-se cu Saddam Hussein în cursul Războiului dintre Iran şi Irak (1980-1988).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici