Iranul este mai aproape ca niciodată de a avea o armă nucleară

Tensiunile îndelungate legate de capacităţile nucleare ale Iranului ar fi putut atinge un punct de neîntoarcere în această săptămână, împingând Orientul Mijlociu în ape necunoscute, relatează CNN.

994 afișări
Imaginea articolului Iranul este mai aproape ca niciodată de a avea o armă nucleară

Iranul este mai aproape ca niciodată de avea o armă nucleară

Teheranul a accelerat îmbogăţirea uraniului într-un ritm nemaiîntâlnit de la semnarea în 2015 a unui acord istoric, prin care Iranul a redus îmbogăţirea uraniului în schimbul scutirii de sancţiuni, înainte ca fostul preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump, să se retragă din acord în 2018.

Analiştii consideră că Teheranul ar fi putut obţine deja materialul necesar pentru a fabrica o armă nucleară.

Joi, Iranul a oprit camerele de supraveghere folosite de către AIEA, organismul internaţional de supraveghere nucleară, pentru a monitoriza activitatea la principalele instalaţii nucleare ale ţării. Şeful AIEA, Rafael Grossi, a avertizat că această mişcare ar putea da o "lovitură fatală" negocierilor care încearcă să revigoreze acordul nuclear.

Absenţa filmărilor de la siturile nucleare îi privează de date pe negociatorii acordului nuclear - cunoscut în mod oficial sub numele de Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) - ceea ce face "tehnic imposibil un acord", a declarat joi şeful AIEA, Rafael Grossi, pentru CNN.

De asemenea, Iranul a început să instaleze centrifuge avansate la o uzină subterană de îmbogăţire, potrivit Reuters, care a relatat că a văzut un raport al AIEA care descrie intensificarea activităţii nucleare din Iran.

Accelerarea programului nuclear iranian are loc pe fondul creşterii tensiunilor dintre Iran şi SUA. Discuţiile în jurul JCPOA sunt în impas din cauza presiunilor tot mai mari din partea Teheranului pentru ca Corpul Gardienilor Revoluţiei (IRGC) - ramura de elită a forţelor armate iraniene - să fie radiat de pe lista organizaţiilor teroriste. Acesta este considerat a fi ultimul punct de blocaj în aproape un an şi jumătate de negocieri între cele două ţări.

Până în prezent, ambele părţi au refuzat să cedeze în această privinţă.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici