Iranul respinge acuzaţiile SUA privind planul de asasinare a ambasadorului saudit la Washington

Iranul respinge acuzaţiile americane privind implicarea guvernului de la Teheran într-un plan de asasinare a ambasadorului saudit la Washington, a declarat un colaborator apropiat al preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad.

151 afișări
Imaginea articolului Iranul respinge acuzaţiile SUA privind planul de asasinare a ambasadorului saudit la Washington

Iranul respinge acuzaţiile SUA privind planul de asasinare a ambasadorului saudit la Washington (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este un scenariu prefabricat pentru a deturna atenţia opiniei publice americane de la problemele interne din Statele Unite", a declarat Ali Akbar Javanfekr, consilier pentru presă al liderului iranian.

"Guvernul american şi CIA au o îndelungată experienţă în ceea ce priveşte deturnarea atenţiei opiniei publice de la problemele interne ale Statelor Unite. Acum trebuie să aşteptăm ca să aflăm detaliile acestui scenariu prefabricat, pentru a afla care sunt obiectivele guvernului american", a adăugat el.

Secretarul american al Justiţiei, Eric Holder, a anunţat marţi că doi cetăţeni iranieni au fost puşi sub acuzare pentru tentativă de asasinare a ambasadorului saudit la Washington, într-un plan "conceput, organizat şi dirijat" de Iran.

Manssor Arbabsiar şi Gholam Shakuri sunt acuzaţi că au planificat un atac cu bombă în cursul căruia urma să fie ucis diplomatul saudit.

Manssor Arbabsiar, care are cetăţenie americană şi iraniană, a fost arestat la 29 septembrie pe aeroportul Kennedy din New York şi urmează să compară în faţa unui tribunal din Manhattan, riscând o condamnare la închisoare pe viaţă.

Gholam Shakuri nu a fost arestat. Membru al unităţii Qods (forţele speciale ale Gardineilor Revoluţiei), el este bănuit că a conceput mai multe atentate în străinătate şi este acuzat de Trezoreria americană de susţinere materială a talibanilor şi a altor organizaţii teroriste.

Cei doi sunt acuzaţi de conspiraţie în vederea asasinării unui demnitar străin, utilizarea de arme de distrugere în masă şi conspiraţie în vederea comiterii unui act de terorism internaţional, potrivit Departamentului american al Justiţiei.

Ambasadorul saudit la Washington, Adel Al-Jubeir, este consilier al suveranului saudit şi a jucat un rol esenţial în strategia de refacere a imaginii ţării sale în presa americană după atentatele din 11 septembrie 2001.

Iranul şi Statele Unite au rupt relaţiile diplomatice cu mai mult de 30 de ani în urmă, la scurt timp după revoluţia islamică din 1979.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici