Iranul sărbătoreşte 31 de ani de la Revoluţia islamică, cu riscul unor contramanifestaţii - VIDEO

Iranul sărbătoreşte joi 31 de ani de la Revoluţia islamică prin desfăşurarea de adunări oficiale, existând riscul organizării de contramanifestaţii ale opoziţiei care le-a cerut susţinătorilor săi să participe la mitinguri în toată ţara.

19 afișări
Imaginea articolului Iranul sărbătoreşte 31 de ani de la Revoluţia islamică, cu riscul unor contramanifestaţii - VIDEO

Iranul sărbătoreşte 31 de ani de la Revoluţia islamică, cu riscul unor contramanifestaţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această comemorare are loc în condiţiile în care Republica islamică traversează o gravă criză politică de la realegerea constestată a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad în iunie 2009.

Manifestaţiile repetate ale opoziţiei s-au soldat în ultimele opt luni cu zeci de morţi şi mii de arestări pe tot cuprinsul Iranului, fără ca reprimarea practicată de putere, care a executat doi opozanţi şi a condamnat alţi zece la moarte, să afecteze determinarea protestatarilor.

În acest context tensionat, autorităţile au avertizat că nu vor tolerara voci discordante în cadrul manifestaţiilor de la 11 februarie, destinate în mod normal afişării forţei, unităţii şi popularităţii regimului islamic.

"Naţiunea iraniană, prin unitatea sa şi datorită lui Dumnezeu, va da o lovitură aroganţei (puterilor occidentale, n.red) la 22 Bahman (11 februarie) care le va uimi", a declarat luni ghidul suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

Generalul Hossein Hamedani, un oficial din cadrul Pasdaran, armata ideologică a regimului iranian, a precizat că nu va fi tolerată nici o "manifestaţie din partea mişcării verzi", culoarea folosită de opoziţie.

Au fost mobilizate numeroase forţe de ordine şi bassij, miliţii islamice folosite pentru reprimarea manifestaţiilor opoziţiei.

Autorităţile au arestat în ultimele zile opozanţi şi jurnalişti, adresând un avertisment presei plasate sub supraveghere. Oficialii iranieni au interzis de asemenea presei străine să relateze despre defilări, plasându-i pe reprezentanţii acesteia într-o tribună oficială pentru a asculta discursul preşedintelui Ahmadinejad.

Principalii lideri ai opoziţiei, care au interdicţie de a manifesta, le-au cerut susţinătorilor lor să participe în număr mare la mitingurile oficiale pentru a-şi exprima nemulţumirea, potrivit tacticii folosite la începutul crizei.

"Participăm cu toţii la aniversare în mod calm şi ferm, paşnic şi fără violenţe verbale şi fizice", a declarat fostul preşedinte reformator al Parlamentului, Mehdi Karoubi.

Liderii opoziţiei iraniene Mohammad Khatami şi Mehdi Karoubi, atacaţi în maşina lor

Liderii opoziţiei iraniene Mohammad Khatami şi Mehdi Karoubi au fost atacaţi în maşina lor, joi, fără a fi răniţi, de persoane îmbrăcate civil, în timp ce se deplasau la manifestaţiile dedicate aniversării Revoluţiei islamice, anunţă site-ul de opoziţie Rahesabz şi fiul lui Karoubi

Karoubi, fost preşedinte reformator al Parlamentului, nu a fost atins în cursul atacului asupra maşinii sale, produs în timpul unei confruntări între partizanii săi, manifestanţi proguvernamentali şi poliţie, dar mai multe dintre gărzile sale au fost rănite grav, a declarat fiul său, Hossein Karoubi.

Maşina lui Khatami, fost preşedinte reformator al republicii, a fost de asemenea atacată, în timp ce se îndrepta către locul manifestaţiei, dar el nu a fost rănit, potrivit site-ului Rahesabz, care nu oferă alte detalii despre incident.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici