Iranul solicită Statelor Unite să îi "pedepsească" pe autorii filmului antiislam

Conducătorul suprem al Iranului, ayatollah Ali Khamenei, a solicitat joi Statelor Unite să "pedepsească" autorii unui film considerat ofensator la adresa Islamului care a declanşat un val de proteste în lumea musulmană.

1369 afișări
Imaginea articolului Iranul solicită Statelor Unite să îi "pedepsească" pe autorii filmului antiislam

Iranul solicită Statelor Unite să îi "pedepsească" pe autorii filmului antiislam

"Dacă politicienii americani sunt sinceri când spun că nu susţin cu nimic (acest film, n.r.) atunci trebuie să îi pedepsească pe cei care au comis această crimă oribilă şi pe susţinătorii lor financiari pe măsura gravităţii crimei", a afirmat acesta în cadrul unui comunicat publicat pe site-ul său oficial.

Ulterior, aproximativ 500 de persoane au manifestat împotriva filmului "Innocence of Muslims" în apropiere de ambasada Elveţiei de la Teheran, care reprezintă interesele americane în Iran.

Manifestanţii afişau exemplare din Coran şi fotografii cu ayatollah Khamenei, strigând "Moarte Americii" şi "Moarte Israelului".

"Responsabilul numărul unu pentru această crimă este sinoismul şi guvernul american", a mai afirmat conducătorul suprem.

Secretarul de Stat american Hillary Clinton a asigurat că guvernul american nu are "absolut nimic de a face" cu acest "film dezgustător şi condamnabil", îndemnându-i în acelaşi timp pe liderii politici şi religioşi să condamne violenţele survenite de la difuzarea acestuia pe Internet.

În cadrul unui protest desfăşurat marţi seară împotriva acestui film bărbaţi înarmaţi au atacat consulatul american de la Benghazi (estul Libiei), omorând patru americani printre care şi ambasadorul în Libia.

În Yemen, patru persoane au fost ucise şi alte cinci au fost rănite în confruntările dintre manifestanţi şi poliţia care a încercat să pătrundă cu forţa în ambasada Statelor Unite de la Sanaa.

Iranul a calificat filmul drept "ruşinos", dar nu a condamnat violenţele pe care acesta le-a declanşat.

Republica islamică şi Statele Unite nu mai au relaţii diplomatice din 1980 după o luare de ostatici la ambasada americană de la Teheran de către studenţi islamici.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici