Iranul testează rachete cu rază scurtă de acţiune în apropierea strâmtorii Ormuz

Iranul a testat miercuri, în apropierea strâmtorii Ormuz, mai multe rachete sol-apă, în cursul unor manevre ale Gardienilor Revoluţiei, printre proiectilele lansate numărându-se şi un model supersonic Khalij Fars, cu o rază de acţiune de 300 de kilometri.

274 afișări
Imaginea articolului Iranul testează rachete cu rază scurtă de acţiune în apropierea strâmtorii Ormuz

Iranul testează rachete cu rază scurtă de acţiune în apropierea strâmtorii Ormuz (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Forţele iraniene au lansat două rachete Khalij Fars (Golful Persic), un model balistic anti-navă prezentat pentru prima dată în februarie, despre care Teheranul afirmă că poate atinge ţinte aflate la o distanţă de 300 de kilometri, la viteză Mach 3, potrivit televiziunii iraniene Al-Alam.

Iranul susţine că racheta a fost concepută şi realizată de Gardienii Revoluţiei, responsabili pentru programul de rachete al Teheranului.

În cursul manevrelor începute săptămâna trecută, a mai fost lansată şi o rachetă sol-apă Tondar, cu o rază de acţiune de "100 - 200 de kilometri".

Lansările de rachete au avut loc în regiunea Bandar e Jask, în Oceanul Indian, în apropierea strâmtorii Ormuz, punct de tranzit pentru 40 la sută din traficul maritim petrolier provenit din ţările Golfului.

Comandantul Gardienilor Revoluţiei, generalul Mohammad Ali Jafari, a afirmat luni că Iranul este pregătit să blocheze strâmtoarea în cazul în care va fi ameninţat şi că intenţionează să îşi consolideze prezenţa militară în zonă.

Forţa de elită a armatei iraniene a lansat la 28 iunie alte 14 rachete - o rachetă Ghadr cu rază medie de acţiune (1.800 kilometri) şi 13 proiectile cu rază scurtă de acţiune: Zelzal (400 de kilometri) şi Shahab 1 şi Shahab 2 (300, respectiv 500 de kilometri).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici