Iranul va construi o a doua centrală nucleară la Bushehr, anunţă televiziunea publică

Iranul va lansa anul viitor construcţia unei a doua centrale nucleare la Bushehr (sud), alături de centrala actuală construită de Rusia, a anunţat duminică televiziunea de stat, citându-l pe şeful programului nuclear iranian Fereydoun Abbassi Davani.

205 afișări
Imaginea articolului Iranul va construi o a doua centrală nucleară la Bushehr, anunţă televiziunea publică

Iranul va construi o a doua centrală nucleară la Bushehr, anunţă televiziunea publică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Iranul va construi anul viitor o centrală nucleară de 1.000 de megawaţi la Bushehr", a declarat Abbassi Davani fără a preciza dacă Rusia va fi asociată în acest proiect.

Televiziunea de stat nu a mai făcut alte precizări. Anul iranian viitor începe la 21 martie 2013 şi se încheia la 20 martie 2014.

Liderii iranieni şi-au exprimat de mai multe ori intenţia de a construi aproximativ 20 de centrale nucleare, cu o putere totală de 20.000 de megawaţi, dar nu au făcut niciodată un anunţ precis privind această intenţie.

Centrala actuală de la Bushehr are de asemenea o putere de 1.000 de megawaţi şi a fost inaugurată în 2010, după 35 de ani de lucrări şi disensiuni politice, tehnice şi financiare, Rusia reluând în 1995 proiectul abandonat de Germania după revoluţia islamică din 1979 şi după războiul dintre Iran şi Irak (1980-1988).

Această centrală, construită de Rusia şi administrată în comun de către echipe mixte de ingineri şi tehnicieni iranieni şi ruşi, nu este complet funcţională.

Abbasi Davani, citat duminică de mai mulţi reprezentanţi ai presei iraniene, a declarat că ea nu va funcţiona la capacitate maximă decât începând cu luna noiembrie, cu aproximativ doi ani de întârziere faţă de obiectivul anunţat, în 2010.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici