Irlanda, în război cu cerşetoria. Peste 500 de persoane, arestate de la începutul anului

Aproximativ 540 de cerşetori au fost arestaţi în Dublin, din februarie, de când a intrat în vigoare o nouă lege împotriva "cerşetoriei agresive", iar 110 cazuri au fost examinate în justiţie, a anunţat o sursă din cadrul poliţiei.

336 afișări
Imaginea articolului Irlanda, în război cu cerşetoria. Peste 500 de persoane, arestate de la începutul anului

Peste 500 de persoane, arestate în Dublin în baza legislaţiei împotriva cerşetoriei (Imagine: Bogdan Barghin/Mediafax Foto)

În baza acestei legi care a acoperit un "vid legislativ" după ce problema a devenit "endemică" în centrul capitalei irlandeze, potrivit unui raport al poliţiei adresat consilierilor municipali, aproape două treimi dintre cerşetorii arestaţi sunt "cetăţeni străini", în principal romi, relatează The Irish Times în ediţia electronică de luni. Cerşetoria face parte din cultura lor, o consideră o "modalitate legitimă de câştigare a existenţei", a declarat inspectorul de poliţie Patrick McMenamin.

"Pentru noi, o încercare de a schimba această cultură aici ar fi echivalent cu a încerca să-i determini pe locuitorii Dublinului să nu mai bea (bere) Guinness. Este cultura lor, iar ei nu cred că ar fi ceva în neregulă", a declarat McMenamin. O lege din 1847 care pedepsea cerşetoria, Vagrancy Act, a fost declarată neconstituţională în decembrie 2007 de către Înalta Curte, poliţiştii rămânând astfel neputincioşi în faţa acestui fenomen. "Este corect să recunoaştem că, în ultimii trei ani, cerşitul s-a extins în Dublin", a spus oficialul.

El a subliniat că noua lege nu incriminează penal cerşitul, ci a făcut ilegal cerşitul agresiv sau însoţit de intimidări. Noua lege, Criminal Justice Public Order Act 2011, a făcut ilegale şi "cerşetoria organizată", şi exploatarea cerşetorilor.

În cadrul unei investigaţii asupra cerşetoriei organizate, efectuată de la intrarea în vigoare a noii legislaţii, au fost efectuate şase arestări. Toate persoanele arestate în cadrul acestei operaţiuni sunt romi şi fac parte din aceeaşi familie, a precizat inspectorul, care a adăugat că în cadrul investigaţiei a fost confiscată suma totală de 7.000 de euro. O parte importantă din această sumă a fost confiscată în timpul unor percheziţii asupra unui autobuz care efectuează în fiecare sâmbătă o cursă din Dublin spre România.

În timpul unei percheziţii, în iulie, autobuzul a fost oprit în Portul Dublin, iar un "cerşetor desculţ" cunoscut poliţiei, care operează pe Grafton Street, în Dublin, avea asupra sa 1.800 de euro în bancnote de 50 de euro. Inspectorul a declarat că acesta "manipulează omenii care îi dau bani" sau îi cumpără încălţăminte. "Cred că în acest moment are mai mulţi adidaşi decât (magazinul) Foot Locker", a spus inspectorul McMenamin.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici