Iskander Nurbaiev, suspectat că a recrutat pentru Stat Islamic, a fost arestat la Sankt Petersburg

Tribunalul din Sankt-Petersburg a decis vineri arestarea pentru două luni a cetăţeanului kîrgîz Iskander Nurbaiev, suspectat că ar fi recrutat militanţi pentru gruparea Stat Islamic şi pentru organizaţia siriană Frontul Al-Nusra, relatează site-ul agenţiei Tass.

673 afișări
Imaginea articolului Iskander Nurbaiev, suspectat că a recrutat pentru Stat Islamic, a fost arestat la Sankt Petersburg

Iskander Nurbaiev, suspectat că a recrutat pentru Stat Islamic, a fost arestat la Sankt Petersburg (Imagine: Hepta/ Mediafax Arhiva Foto)

Nurbaiev este ultimul dintre cei opt suspecţi arestaţi în Rusia. Kîrgîzii Azizbek şi Atabek Rustamov, uzbecii Zhurabek Muratov, Uula Islambek Oibek, Feruza Inakova şi Shukhrat Satymbayev, precum şi cetăţeanul rus Bakhadir Madrakhimov au fost de asemenea reţinuţi sub aceleaşi acuzaţii.

Potrivit anchetatorilor, începând din noiembrie 2015, suspecţii au recrutat persoane din Asia Centrală care să comită infracţiuni legate de terorism şi să ia parte la activităţi ale Stat Islamic (ISIS), ale grupării siriene Frontul al-Nusra şi ale altor grupări armate.

Cele opt persoane au fost arestate în conformitate cu articolul 205.1 din Codul Penal rus, privind recrutarea şi implicarea persoanelor în activităţi teroriste.

Comitetul de Investigaţii din Rusia a precizat că deocamdată nu există nicio dovadă care să ateste legături dintre aceşti suspecţi şi atentatorul sinucigaş care a detonat un material explozibil la metroul din Sankt Petersburg în data de 3 aprilie.

Un atac terorist a avut loc luni după-amiază la metroul din Sankt Petersburg, la bordul unui tren care circula între staţiile Sennaia Ploşcead şi Institutul Tehnologic. Potrivit ultimului bilanţ, 14 persoane au murit, iar alte 49 au fost rănite. Atentatul nu a fost revendicat de nicio organizaţie.

Atentatorul sinucigaş, în persoana lui Akbarjon Djalilov, este un islamist rus de origine kîrgîză, în vârstă de 22 de ani, care ar avea legături cu insurgenţii din Siria.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici