Islamişti afiliaţi Al-Qaida au recunoscut că au decapitat un rebel din eroare

Islamişti afiliaţi Al-Qaida în Siria au recunoscut că au decapitat din eroare un rebel pe care l-au confundat cu un şiit irakian care ar lupta alături de trupele guvernamentale, a anunţat un ONG vineri, citat de AFP.

275 afișări
Imaginea articolului Islamişti afiliaţi Al-Qaida au recunoscut că au decapitat un rebel din eroare

Islamişti afiliaţi Al-Qaida au recunoscut că au decapitat un rebel din eroare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-o înregistrare video difuzată miercuri pe Internet, doi membri ai Statului Islamic în Irak şi Levant (EIIL) apăreau arătând capul unui bărbat cu barbă în faţa unei mulţimi, la Alep, în nordul Siriei. Ei afirmau că este vorba despre un şiit irakian care lupta în rândurile preşedintelui Bashar al-Assad.

"După câteva minute de la difuzare, bărbatul decapitat a fost identificat ca fiind Mohammad Marrouche, un combatant al Ahrar ash-Sham", una dintre principalele grupări rebele care luptă împotriva regimului sirian, a explicat pentru AFP Rami Abdel Rahman, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

"EIIL a recunoscut ulterior că rebelul a fost ucis din eroare şi a anunţat că l-a arestat pe unul dintre cei doi bărbaţi, un tunisian, pentru că a comis decapitarea, deferindu-l în faţa tribunalului lor islamic pentru a fi judecat", conform OSDO. Celălalt bărbat, originar din zona Golfului Persic, nu a fost reţinut.

Mohammad Marrouche a fost rănit în timpul unor lupte care au avut loc recent în apropierea unei baze militare situate în estul Alepului între rebeli şi armata siriană, sprijinită de mişcarea şiită libaneză Hezbollah şi gruparea Abu al-Fadl al-Abbas, combatanţi şiiţi irakieni.

El a fost transferat atunci într-un spital de campanie, la Alep, unde, drogat de medicamente, a pronunţat, în timp ce delira, numele Ali şi Hussein, doi imami veneraţi de şiiţi, potrivit lui Abdel Rahmane.

"Acesta a fost ultimul lucru pe care el l-a auzit din partea combatanţilor şiiţi, înainte de a fi rănit. Cei doi bărbaţi din EILL au crezut că ar fi vorba despre un combatant şiit rănit şi l-au decapitat", potrivit OSDO, care afirmă că acest act constituie o "crimă de război".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici