Islanda vrea să modifice Constituţia, în vederea aderării la UE

Guvernul interimar islandez intenţionează să modifice Constituţia în vederea unei aderări rapide la Uniunea Europeană, după alegerile anticipate din luna aprilie, a anunţat luni Partidul Social-Democrat, una dintre cele două formaţiuni aflate la putere de duminică.

36 afișări
Imaginea articolului Islanda vrea să modifice Constituţia, în vederea aderării la UE

Noul Guvern islandez (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vom amenda Constituţia, fapt ce ne va permite aderarea, fără întârzieri, la Uniunea Europeană în cadrul următorului mandat", a declarat purtătorul de cuvânt al Partidului Social-Democrat, Arni Pall Arnason.

Pentru a schimba Constituţia Islandei, trebuie dizolvat Parlamentul şi organizate noi alegeri. Noul Guvern, în funcţie de duminică, a propus data de 25 aprilie.

Noua coaliţie de stânga, formată din Partidul Social-Democrat şi Partidul Stânga-Ecologişti, a înlocuit-o pe cea a Partidului Independenţei (centru-dreapta) şi a Partidului Social-Democrat, care a fost obligat săptămâna trecută să demisioneze în urma protestelor populare.

Social-democraţii sunt în favoarea Uniunii Europene, considerând că aderarea ar permite ţării de 320.000 de locuitori să-şi gestioneze mai bine economia instabilă.

După ce a fost una din cele mai prospere economii ale plantei, Islanda a ajuns în octombrie în pragul recesiunii din cauza crizei financiare internaţionale.

Pentru moment, programul noului Guvern, care a fost prezentat duminică, nu a făcut referire decât la publicarea unui raport, până la 15 aprilie, în privinţa aderării la UE.

Partidul Stânga-Ecologişti este mai degrabă eurosceptic deoarece consideră că Uniunea Europeană va restrânge suveranitatea ţării şi îi va limita autoritatea asupra drepturilor de pescuit, sector important al economiei islandeze.

"Am dori o candidatură imediată, dar, din păcate, nimeni nu este dispus să ne susţină", a menţionat Arnason.

Islanda, care este membru al spaţiului economic european (EEE), a îndeplinit deja criteriile de aderarea la UE. Islanda ar putea deveni membru al UE până în 2011, a declarat, săptămâna trecută, pentru cotidianul britanic The Guardian, comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici