Islandezii construiesc bariere de mărimea unor clădiri cu trei etaje spre a se proteja de vulcani

Islandezii construiesc diguri de mărimea unor clădiri cu trei etaje pentru a proteja o centrală electrică, precum şi case de revărsări de lavă, după ce vulcanii din apropierea capitalei Reykjavik, care au fost inactivi timp de aproape 800 de ani, au redevenit activi, notează Reuters.

3031 afișări
Imaginea articolului Islandezii construiesc bariere de mărimea unor clădiri cu trei etaje spre a se proteja de vulcani

Islandezii construiesc bariere de mărimea unor clădiri cu trei etaje spre a se proteja de vulcani

Cele şase sisteme vulcanice, despre care experţii estimează că vor fi active timp de până la trei secole, se întind sub peninsula Reykjanes, din sud-vestul Islandei, pe care locuiesc 30.000 de persoane, aproape 8% din populaţia ţării.

”Aceste sisteme vulcanice formează o plasă subterană în peninsulă, care se întinde până la marginile capitalei, care a fost martoră la cinci erupţii din 2021”, relevă sursa citată.

Pe fondul îngrijorărilor legate de erupţii, autorităţile au început în noiembrie să construiască bariere în jurul centralei Svartsengi din peninsulă.

În total, aproximativ 560.000 de metri cubi de pietriş lavă solidificată - suficient pentru a umple 20.000 de camioane - vor fi folosite pentru a proteja uzina.

"Ei trebuie să devieze lava astfel încât să curgă pe lângă bariere. Dacă încerci să o opreşti, lava se va acumula şi, în cele din urmă, va trece peste bariere", a declarat Vidir Reynisson, şeful Protecţiei Civile şi Managementului Situaţiilor de Urgenţă din Islanda.

Construcţia de bariere a început, de asemenea, în jurul oraşului Grindavik, unul dintre porturile de pescuit cheie ale Islandei.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici