Israel şi Hamas au acceptat o încetare a focului timp de 72 de ore în Fâşia Gaza. Armata israeliană a anunţat ÎNCETAREA armistiţiului în aceeaşi zi

Israel şi Hamas au convenit asupra unei încetări a focului de 72 de ore în Fâşia Gaza, teatrul unei ofensive militare israeliene îndepând cu 8 iulie, a anunţat vineri dimineaţa secretarul de Stat american, John Kerry, aflat într-o vizită la New Delhi, relatează AFP. Armistiţiul de 72 de ore a intrat în vigoare vineri dimineaţa, la ora locală 8.00 (8.00, ora României), în Fâşia Gaza.

1652 afișări
Imaginea articolului Israel şi Hamas au acceptat o încetare a focului timp de 72 de ore în Fâşia Gaza. Armata israeliană a anunţat ÎNCETAREA armistiţiului în aceeaşi zi

John Kerry anunţă o încetare a focului timp de 72 de ore în Fâşia Gaza (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

UPDATE 14:16 Armata israeliană anunţă încetarea armistiţiului din Fâşia Gaza

Armata israeliană a anunţat vineri încetarea armistiţiului cu Hamas din Fâşia Gaza, unde unul dintre soldaţii săi a fost probabil răpit, iar Egiptul a informat oficialii palestinieni că amână negocierile prevăzute la Cairo între delegaţia israeliană şi palestiniană, relatează AFP.

Întrebat dacă armistiţiul de 72 de ore, care a intrat în vigoare la ora 08.00 (08.00, ora României), s-a încheiat, purtătorul de cuvânt al armatei Peter Lerner a răspuns afirmativ.

Pe de altă parte, Egiptul a informat vineri oficialii palestinieni că amână negocierile prevăzute la Cairo între delegaţia israeliană şi palestiniană, după ce Israelul a informat despre capturarea unuia dintre soldaţii săi, potrivit unui reprezentant al Jihadului Islamic.

"Egiptenii au contactat Jihadul Islamic şi au spus că Israelul i-a informat că un soldat a fost capturat", a afirmat Ziad al-Nakhale. "Discuţiile au fost amânate", a adăugat el, potrivit unei ştiri de ultimă oră.

Anterior, armata israeliană a anunţat că este posibil ca un soldat israelian să fi fost răpit în Fâşia Gaza, vineri dimineaţă, în timp ce un armistiţiu era în vigoare.

UPDATE 08:23 Armistiţiul de 72 de ore între Israel şi Hamas a intrat în vigoare în Fâşia Gaza

Un armistiţiu de 72 de ore a intrat în vigoare vineri dimineaţa, la ora locală 8.00 (8.00, ora României), în Fâşia Gaza, în a 25-a zi a unui război devastator şi sângeros între armata israeliană şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, relatează AFP.

Această încetare a focului, care are în primul rând obiective umanitare şi care este prima acceptată de către cei doi beligeranţi de la începutul ostilităţilor pe 8 iulie, a fost precedată de două ore de bombardamente intensive şi de tiruri de rachete, au constatat jurnalişti AFP aflaţi în Fâşia Gaza.

Însă, la ora locală 8.00, zgomotul produs în confrunările armate a încetat în sector.

UPDATE Negocierile israelo-palestiniene vor începe vineri, la Cairo

Negociatori israelieni şi palestinieni se vor întâlni vineri, în Egipt, pentru a iniţia discuţii după intrarea în vigoare a unui armistiţiu de încetare a focului în Fâşia Gaza, a anunţat un oficial american, citat de AFP.

Acest oficial, care îl însoţeşte pe secretarul de Stat american John Kerry, aflat într-o vizită la New Delhi, a precizat că Frank Lowenstein, trimisul american pentru Orientul Mijlociu se va deplasa vineri la Cairo, pentru a participa la aceste negocieri.

De asemenea, un oficial palestinian de la Gaza a declarat că o delegaţie de negociatori palestinieni se va deplasa vineri dimineaţă la Cairo, "pentru a discuta despre un armistiţiu şi despre cererile facţiunilor palestiniene".

Egiptul, la rândul său, a anunţat că invită delegaţii ale israelienilor şi palestinienilor la negocieri.

Potrivit lui Kerry, cele două părţi vor înceta ostilităţile vineri, la ora locală 8.00 (8.00, ora României), iar la Cairo vor începe negocieri între israelieni şi palestinieni.

"Această încetare a focului este foarte importantă, în scopul de a oferi civililor inocenţi un răgaz pentru a se aproviziona cu cele necesare", a declarat Kerry.

"În timpul acestui armistiţiu (de 72 de ore) civilii din Fâşia Gaza vor primi ajutor umanitar şi vor avea ocazia de a-şi continua activităţile vitale", a adăugat el.

Kerry a precizat că face acest anunţ în comun cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, de asemenea, implicat în căutarea unei soluţii acest conflict.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Hamas a confirmat că mişcarea islamistă a acceptat acest armistiţiu umanitar de 72 de ore.

"Hamas şi toate mişcările Rezistenţei (palestiniene) au acceptat o încetare a focului umanitară timp de 72 de ore, începând de vineri. Armistiţiul va fi respectat de toate aceste mişcări, dacă cealaltă parte (Israelul), de asemenea, îl va respecta", a afirmat acest purtător de cuvânt, Fawzi Barhum.

Partea israeliană nu a publicat nicio confirmare cu privire la această încetare a focului.

Totuşi, secretarul de Stat american a precizat că Israelul îşi va continua oferaţiunile "defensive" împotriva tunelurilor săpate de Hamas în timpul armistiţiului de 72 de ore în Fâşia Gaza.

Israelul îşi va continua operaţiunile în "spatele liniilor sale" definite în timpul conflictului, a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici