Israelul a comandat SUA livrarea a 75 de avioane de luptă de tip F35

Israelul a comandat Statelor Unite livrarea a 75 de avioane militare de tip F35 Joint Strike Fighter în valoare de până la 15,2 miliarde de dolari, dacă toate opţiunile contactuale sunt accesate, a anunţat, marţi, Pentagonul.

492 afișări
Imaginea articolului Israelul a comandat SUA livrarea a 75 de avioane de luptă de tip F35

Israelul a comandat SUA livrarea a 75 de avioane de luptă de tip F35 (Imagine: Mediafax/AFP)

Agenţia de cooperare în domeniul apărării şi securităţii (DSCA) din cadrul Pentagonului a anunţat că tranzacţia ar viza, într-o primă fază, livrarea a 25 de aparate militare concepute pentru decolări şi aterizări convenţionale.

Israelul doreşte însă achiziţionarea altor 50 de avioane de vânătoare, printre care şi aparate capabile să efectueze aterizări pe distanţă scurtă şi decolări verticale.

"Valoarea totală, dacă toate opţiunile sunt accesate, ar putea atinge15,2 miliarde de dolari", a anunţat agenţia americană într-un comunicat.

Modelul F35 este construit de compania Lockheed Martin şi urmează să înclocuiască flotila de aparate de tip F16.

Israelul şi-a anunţat intenţia de a achiziţiona 100 de avioane de vânătoare în următorii zece ani.

Congresul american are la dispoziţie 30 de zile pentru a analiza comanda plasată de statul evreu înainte de încheierea contractului.

DSCA a subliniat în notificarea adresată Congresului că este "vital pentru interesele naţionale americane să ajutăm Israelul să îşi dezvolte şi să îşi menţină o capacitate de autoapărare puternică şi operaţională" iar un astfel de contract serveşte acestor obiective.

"Israelul are nevoie de aceste avioane pentru a-şi consolida flotila actuală şi ameliora capacităţile de autoapărare aer-aer şi aer-sol", adaugă textul citat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici