Israelul ar trebui să se pregătească să atace Iranul

Israelul ar trebui să se pregătească să atace Iranul pentru a evita ca această ţară să obţină arma nucleară şi a împiedica în acelaşi timp alegerile palestiniene, cu riscul unei confruntări cu Washingtonul, conform unui document oficial evocat duminică de cotidianul Haaretz.

16 afișări
Imaginea articolului Israelul ar trebui să se pregătească să atace Iranul

Israelul ar trebui să se pregătească să atace Iranul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit cotidianului, acest document al unei instituţii de securitate israeliene avertizează cu privire la riscul ca Israelul să se regăsească practic singur, în 2009, în faţa unui Iran nuclear, în urma unei apropieri a următoarei administraţii de la Washington cu Teheranul şi lumea arabă, care ar pune sub semnul întrebării supremaţia sa militară.

 

"Israelul este practic singur în faţa ameninţării strategice a Iranului şi a rachetelor balistice şi proiectilelor diferitelor ţări din regiune", scrie documentul.

Acesta asigură că Israelul trebuie să pregătească o opţiune militară deoarece nu dispune decât de o "fereastră" limitată pentru a acţiona, înainte ca Iranul să obţină arma atomică, dacă celelalte ţări renunţă să îl împiedice.

Documentul, care trebuie prezentat în decembrie în cadrul unui raport anual al Consiliului naţional de securitate, recomandă cooperarea strânsă cu Statele Unite pentru a împiedica un eventual acord între Washington şi Teheran, care ar afecta interesele Israelului.

Documentul avertizează de asemenea cu privire la o eventuală "dispariţie" politică a preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas, al cărui mandat ar urma în mod normal să se încheie la 9 ianuarie.

Textul atrage atenţia cu privire la o eventuală dezintegrare a Autorităţii Palestiniene şi o creştere a puterii mişcării islamiste Hamas. El preconizează "împiedicarrea alegerilor în cadrul Autorităţii Palestiniene, chiar şi cu preţul unei confruntări cu Washingtonul şi comunitatea internaţională".

În plus, documentul apreciază că Israelul ar trebui, cu sprijinul SUA, să "progreseze în vederea unui acord cu Siria, chiar dacă acest lucru presupune un preţ ridicat", făcând referire la Înălţimile Golan, ocupate din 1967, a căror restituire este cerută de Damasc.

Conform estimărilor, un astfel de acord cu Siria ar putea conduce la un acord cu Libanul, susceptibil de a slăbi alianţa Damascului cu mişcarea şiită libaneză Hebollah şi cu Hamas.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici