Israelul are un nou preşedinte, înainte de a avea un alt premier. Cine este Isaac Herzog

  • Isaac Herzog a câştigat alegerile de miercuri împotriva lui Miriam Peretz.
  • 87 de parlamentari au votat pentru Herzog, în timp ce 27 au votat pentru Peretz.
  • Cariera politică a lui Isaac Herzog a început ca secretar de cabinet al premierului Ehud Barak între 1999 şi 2000.
1439 afișări
Imaginea articolului Israelul are un nou preşedinte, înainte de a avea un alt premier. Cine este Isaac Herzog

Foto: Profimedia

Isaac Herzog a devenit cel de-al 11-lea preşedinte al Israelului, după ce a câştigat alegerile de miercuri împotriva lui Miriam Peretz, într-un scrutin secret în rândul celor 120 de parlamentari ai ţării, informează presa din Israel. 
 
87 de parlamentari au votat pentru Herzog, în timp ce 27 au votat pentru Peretz. El îl va înlocui oficial pe preşedintele Reuven Rivlin, luna viitoare, mandatul său de şapte ani începând pe 9 iulie.
 
Premierul Benjamin Netanyahu l-a felicitat pe Isaac Herzog pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale.
 
"Îi doresc mult succes în numele tuturor cetăţenilor Israelului. Îi mulţumesc lui Miriam Peretz pentru onorabila sa candidatură şi sunt convins că va contribui în continuare la dezvoltarea societăţii israeliene, aşa cum a făcut toată viaţa," a spus premierul Netanyahu.
 
Funcţia de şef de stat în Israel este apolitică şi în mare parte onorifică, puterea executivă fiind în mâinile primului ministru.

Cine este Isaac Herzog

Fostul lider al Partidului Laburist şi preşedintele Agenţiei Evreieşti, Isaac Herzog are 60 de ani. Acesta este fiul lui Chaim Herzog, de origine irlandeză, al şaselea preşedinte al Israelului, care a îndeplinit două mandate de zece ani între 1983 şi 1993. Înainte, Herzog Sr. a fost reprezentant al ONU pentru Israel timp de trei ani.
 
Cariera politică a lui Isaac Herzog a început ca secretar de cabinet al premierului Ehud Barak între 1999 şi 2000, apoi a candidat la Knesset pe lista laboristă între 2003 şi 2018.El a condus Partidul Laburist din 2013-2018, o perioadă care a culminat cu candidatura la funcţia de premier, în 2015.
 
Alegerea preşedintelui israelian vine pe fondul unor negocieri politice aprinse şi cu numai câteva ore înainte de expirarea termenului limită pentru formarea unui guvern de coaliţie. Benjamin Netanyahu se confruntă cu o coaliţie de şapte partide hotărâtă să-l schimbe după 12 ani neîntrerupţi în funcţie.
 
Netanyahu nu a reuşit să formeze un guvern în termenul prevăzut de lege, în urma alegerilor legislative din 23 martie, al patrulea scrutin în mai puţin de doi ani. În acest context, liderul opoziţiei, Yair Lapid, este însărcinat cu formarea următoarei coaliţii de guvernare.
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici