Israelul autorizează trecerea în Fâşia Gaza a 100 de camioane cu ajutor umanitar

Ministrul israelian al Apărării, Ehud Olmert, a permis duminică unui număr de peste 100 de camioane să livreze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a anunţat ministerul pe care îl conduce acesta.

14 afișări
Imaginea articolului Israelul autorizează trecerea în Fâşia Gaza a 100 de camioane cu ajutor umanitar

Israelul autorizează trecerea în Fâşia Gaza a 100 de camioane cu ajutor umanitar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest ajutor, destinat unui teritoriu împotriva căruia Israelul a impus o blocadă, este format din alimente, material medical, zece ambulanţe şi combustibil, furnizate de Turcia, Iordania şi organizaţiile internaţionale, a adăugat ministerul într-un comunicat.

Peste 100 de camioane urmează să transporte aceste ajutoare luni, prin punctele de trecere Karni, Nahal Oz şi Kerem Shalom, dintre Israel şi Fâşia Gaza, controlată de mişcarea islamistă Hamas, continuă comunicatul.

Trimisul special al ONU pentru Orientul Mijlociu, Robert Serry, a declarat pentru AFP că Israelul a autorizat 21 de camioane cu materiale medicale să se deplaseze către Fâşia Gaza.

Organizaţia umanitară Oxfam a avertizat duminică asupra consecinţelor intervenţiei militare israeliene.

"Sute de mii de persoane din Gaza depind de Oxfam şi de alte agenţii de ajutor internaţional pentru asigurarea unor condiţii de viaţă elementare - apă potabilă, hrană şi medicamente", a explicat John Prideaux-Brune, un oficial al Oxfam din Ierusalim.

Israelul a impus o blocadă Fâşiei Gaza din iunie 2007, când Hamas a preluat controlul asupra teritoriului, înlăturând prin forţă partidul Fatah, ai cărui membri sunt loiali preşedintelui Autorităţii Palestiniene.

Israelul a lansat sâmbătă dimineaţă o vastă operaţiune supranumită "plumb întărit", pentru a pune capăt tirurilor cu rachetă lansate asupra sudul ţării din Fâşia Gaza.

Raidurile israeliene au provocat moartea a aproximativ 300 de persoane, majoritatea membri ai Hamas, şi rănirea altor circa 600, potrivit ultimului bilanţ al serviciilor de urgenţă palestiniene, difuzat duminică seara.

Citeşte şi:

Peste 270 de morţi în Fâşia Gaza, în urma raidurilor israeliene

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici