Israelul avertizează că "nu mai poate accepta" Hezbollah la graniţa sa / Hezbollah este unul dintre cei mai puternic înarmaţi actori non-statali din lume

Consilierul israelian pentru securitate naţională a avertizat că Israelul "nu mai poate accepta" prezenţa forţelor Hezbollah la graniţa sa de nord şi a declarat că va trebui să "acţioneze" dacă acestea vor continua să reprezinte o ameninţare.

940 afișări
Imaginea articolului Israelul avertizează că "nu mai poate accepta" Hezbollah la graniţa sa / Hezbollah este unul dintre cei mai puternic înarmaţi actori non-statali din lume

Israelul avertizează că "nu mai poate accepta" Hezbollah la graniţa sa / Hezbollah este unul dintre cei mai puternic înarmaţi actori non-statali din lume

Tensiunile dintre Israel şi puternica grupare militantă libaneză susţinută de Iran sunt la cote înalte de când a izbucnit războiul dintre Israel şi Hamas în urmă cu două luni, cu atacuri transfrontaliere repetate.

În ciuda schimburilor frecvente care au dus la victime de ambele părţi, Israelul şi Hezbollah au evitat până acum să fie antrenate într-un conflict în toată regula, pe fondul unor eforturi diplomatice intense din partea SUA şi a altor ţări pentru a preveni o escaladare, relatează FT.

Cu toate acestea, Tzachi Hanegbi a declarat sâmbătă că Israelul nu poate accepta o situaţie în care locuitorii din nordul Israelului, care au fost evacuaţi în primele săptămâni ale războiului, se tem să se întoarcă în casele lor, deoarece se tem că forţa de elită Radwan a Hezbollah ar putea lansa un atac transfrontalier în nordul Israelului, aşa cum a făcut Hamas în sud.

"Nu mai putem accepta ca forţa Radwan să stea la graniţă... . Publicul israelian ... înţelege că situaţia din nord trebuie să se schimbe. Şi se va schimba. Dacă Hezbollah este de acord să o schimbe pe cale diplomatică, este bine, dacă nu - va trebui să acţionăm. Va trebui să ne asigurăm că situaţia din nord este diferită", a declarat Hanegbi într-un interviu acordat postului de televiziune israelian Channel 12 news.

Comentariile au fost făcute în timp ce forţele israeliene şi Hezbollah s-au angajat în ultimul lor schimb de focuri sâmbătă seara, avioanele de luptă israeliene lovind ţinte, inclusiv un centru de comandă al Hezbollah din Liban, după ce militanţii au lansat rachete asupra Israelului.

Hezbollah este unul dintre cei mai puternic înarmaţi actori non-statali din lume, cu un arsenal complex de rachete capabile să ajungă oriunde în Israel. Aceasta a rezistat unui conflict de 34 de zile cu Israelul în 2006, iar liderul său, Hassan Nasrallah, s-a lăudat de atunci că are 100.000 de luptători la comanda sa.

Hanegbi a declarat că Israelul nu doreşte să lupte cu Hezbollah în acelaşi timp cu Hamas. El a adăugat că "le spune clar americanilor că nu suntem interesaţi de război" în nord, dar că Israelul nu va avea "altă alternativă decât să impună o nouă realitate" dacă forţele Hezbollah continuă să reprezinte o ameninţare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici