Israelul cere Franţei oprirea programului nuclear iranian. Macron vrea să readucă Iranul "la raţiune"

Premierul interimar al Israelului, Yair Lapid, a cerut marţi, în cursul vizitei în Franţa, acţiuni internaţionale pentru oprirea programului nuclear al Iranului, iar preşedintele Emmanuel Macron a denunţat refuzul Teheranului de a aplica din nou Acordul atomic, pledând pentru revenirea "la raţiune".

1048 afișări
Imaginea articolului Israelul cere Franţei oprirea programului nuclear iranian. Macron vrea să readucă Iranul "la raţiune"

Hepta

În cursul întrevederii cu preşedintele Emmanuel Macron, Yair Lapid a declarat că, în pofida disensiunilor referitoare la conţinutul Acordului nuclear aflat în curs de renegociere, există consens asupra activităţilor Teheranului.

"Faptele sunt că Iranul încalcă Acordul şi continuă dezvoltarea programului nuclear. Iranul ascunde informaţii, purifică uraniu dincolo de limitele stabilite şi a eliminat camere video de supraveghere de la unităţile atomice. Lumea trebuie să reacţioneze la aceste lucruri", a afirmat Yair Lapid, citat de cotidianul The Times of Israel.

La rândul său, Emmanuel Macron a afirmat că Acordul nuclear din 2015, semnat de marile puteri cu Iranul, este "bun" şi trebuie menţinut. "Iranul încă refuză oportunitatea care îi este oferită de a prelungi un acord bun. Trebuie să continuăm, în strânsă coordonare cu partenerii noştri, toate eforturile pentru a readuce Iranul la raţiune", a declarat Emmanuel Macron, conform cotidianului Le Figaro.

Iranul a semnat în 2015 un Acord nuclear cu marile puteri din Grupul 5+1 (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania). Însă, în 2018, preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din acest acord.

În prezent, marile puteri şi Iranul poartă negocieri pentru relansarea Acordului nuclear din 2015. Teheranul condiţionează revenirea la respectarea în totalitate a Acordului de anularea sancţiunilor impuse de Washington. La sfârşitul lunii iunie, Departamentul de Stat american a exprimat "dezamăgire" în legătură cu stadiul negocierilor cu Iranul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici