Israelul elimină embargoul terestru impus asupra Fâşiei Gaza pentru bunurile civile

Israelul, asupra căruia s-au exercitat presiuni pentru a elimina restricţiile impuse Fâşiei Gaza, a confirmat duminică ridicarea embargoului pentru toate "bunurile de uz civil", menţinând blocada maritimă pentru a împiedica importul de material de război în teritoriul palestinian.

22 afișări
Imaginea articolului Israelul elimină embargoul terestru impus asupra Fâşiei Gaza pentru bunurile civile

Israelul elimină embargoul terestru impus asupra Fâşiei Gaza pentru bunurile civile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Începând de azi (duminică), este permisă pătrunderea tuturor bunurilor în Fâşia Gaza, cu excepţia echipamentelor militare şi a materialelor susceptibile să consolideze maşina de război a Hamas", mişcarea islamistă care controlează Fâşia Gaza, a declarat un oficial guvernamental de rang înalt.

Diminuarea blocadei prevede ca toate mărfurile civile, care nu figurează pe o listă cu produse interzise (inclusiv arme, materiale militare sau echipamente care ar putea fi folosite în război) vor putea ajunge în Fâşia Gaza, se arată într-un comunicat oficial.

Israelul va autoriza de asemenea pătrunderea unor cantităţi mai mari de materiale de construcţii, dar numai pentru proiectele aprobate de Autoritatea Palestiniană a preşedintelui Mahmouh Abbas, precum şcoli, instituţii medicale, staţii de epurare a apei.

Restricţiile vizează să împiedice gruparea Hamas să folosească ciment sau pietriş pentru a construi buncăre sau să utilizeze conducte pentru a fabrica rachete.

Israelul s-a angajat să intensifice activitatea la punctele de trecere dintre Israel şi Fâşia Gaza pentru a spori traficul de mărfuri pe cale terestră. De asemenea, autorităţile israeliene vor continua să oblige navele cu destinaţia Fâşia Gaza să acosteze în portul israelian Ashod pentru controlarea mărfurilor acestora, menţinând astfel blocada navală asupra teritoriului palestinian.

Anunţul făcut de Israel vine pe fondul unei întrevederi între premierul israelian Benjamin Netanyahu şi emisarul special al Cvartetului pentru Orientul Mijlociu (Statele Unite, Uniunea Europeană, Rusia, ONU), Tony Blair.

Cvartetul a salutat luarea acestei decizii care "va permite modificarea radicală a fluxului de mărfuri şi materiale în Fâşia Gaza".

În schimb, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Autorităţii Palestiniene a considerat că măsurile luate de Israel sunt insuficiente. "Ar trebui făcut tot posibilul pentru a alina suferinţele locuitorilor din Fâşia Gaza", a afirmat Nabil Abu Rudeia.

Cabinetul israelian de securitate a stabilit joi principiile pentru diminuaarea blocadei impuse de patru ani asupra Fâşiei Gaza.

Decizia oficială israeliană a fost luată ca urmare a numeroaselor presiuni internaţionale pentru ridicarea blocadei impuse asupra Fâşiei Gaza, pe care o flotilă cu ajutoare umanitare, interceptată la 31 mai de armata israeliană, a încercat să o încalce. Operaţiunea s-a soldat cu moartea a nouă pasageri turci, stârnind critici şi proteste la nivel internaţional.

Casa Albă a sprijinit ferm decizia Israelului, argumentând că va permite ameliorarea condiţiilor de trai ale locuitorilor din Fâşia Gaza. De asemenea, a anunţat că Netanyahu va fi primit de preşedintele Barack Obama la 6 iulie, la Washington.

Netanyahu şi-a reprogramat deplasarea în Statele Unite, prevăzută iniţial la 1 iunie, după ce a fost nevoit să-şi scurteze vizita oficială în Canada ca urmare a raidului israelian asupra flotilei umanitare.

Potrivit postului de radio al armatei israeliene, anunţul Israelului a "facilitat" organizarea acestei întrevederi între cei doi lideri care s-a încheiat nefast la ultima vizită a lui Netanyahu la Casa Albă, la 24 martie.

Blocada asupra Fâşiei Gaza continuă să genereze disensiuni între Israel şi comunitatea internaţională.

Guvernul german a denunţat duminică refuzul autorităţilor israeliene de a-i permite ministrului german pentru Dezvoltare, Dirk Nievel, să se deplaseze în Fâşia Gaza.

Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a declarat că Berlinul, la fel ca toate capitalele UE, aşteaptă "sfârşitul blocadei" asupra Fâşiei Gaza.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici