Israelul este pregătit să elibereze aproximativ 80 de deţinuţi palestinieni

Israelul este pregătit să elibereze "aproximativ 80" de prizonieri palestinieni condamnaţi la detenţie îndelungată, în vederea unei posibile reluări a negocierilor pentru pace, a anunţat luni un oficial israelian.

90 afișări
Imaginea articolului Israelul este pregătit să elibereze aproximativ 80 de deţinuţi palestinieni

Benjamin Netanyahu (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Eliberarea prizonierilor va începe după lansarea procesului de negocieri, noi avem în vedere eliberări în tranşe", a precizat oficialul, sub acoperirea anonimatului, adăugând că deţinuţii despre care este vorba au fost arestaţi înainte de semnarea Acordurilor de la Oslo, în 1993.

Oficialul nu a precizat în ce mod va fi adoptată această decizie şi de către cine ea va fi luată.

Potrivit presei israeliene, premierul Benjamin Netanyahu va prezenta Guvernului această propunere "în următoarele zile", înainte de întâlnirea negociatorului palestinian Saëb Erakat cu omologii săi israelieni, ministrul Justiţiei, Tzipi Livni şi emisarul personal al lui Netanyahu, Yitzhak Molcho.

Secretarul de Stat american John Kerry a anunţat vineri, la sfârşitul celei de-a şasea vizite în regiune, încheierea unui acord care ar crea condiţii necesare pentru reluarea negocierilor de pace dintre palestinieni şi israelieni, stagnate deja trei ani. Totuşi, prevederile acestui acord rămân neclare, ele urmând să fie enunţate în cadrul întâlnirilor dintre negociatori.

Postul public de radio a anunţat că această întâlnire, care potrivit lui Kerry, este prevăzută la Washington, va avea loc "la începutul săptămânii viitoare".

Oficialul a afirmat că "data exactă pentru începutul negocierilor încă nu a fost fixată".

Potrivit grupului de apărare a drepturilor omului B'Tselem, în Israel sunt deţinuţi 4.713 de palestinieni, dintre care 169 se află în detenţie administrativă, o procedură care permite paza prizonierilor fără inculpare pentru perioade de şase luni, care pot fi reînnoite pe un termen nelimitat.

Conducătorii israelieni sunt mulţumiţi de reluarea negocierilor, stagnate în ultimii trei ani. Este vorba de un "succes", deoarece Israelul nu a acceptat "precondiţile" prezentate de către palestinieni, care cer ca în cadrul negocierilor să fie discutate frontierele care au fost înainte de 1967, adică înainte de ocuparea Cisiordaniei, a Ierusalimului de Est şi a Fâşiei Faza. Palestinienii vor, de asemenea, îngheţarea colonizării în Cisiordania şi în Ierusalimul de Est, precum şi eliberarea prizonierilor.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a anunţat că orice acord cu Israelul va fi supus unui referendum. De asemenea, Netanyahu a declarat că un astfel de scrutin va fi organizat în cazul unui acord, ceea ce a provocat disensiuni în cadrul Guvernului.

Ministrul Justiţiei, Tzipi Livni, însărcinat cu negocierile cu palestinienii, a estimat luni că "orice decizie, oricât de importantă ar fi, poate fi luată de către Guvern şi Parlament".

"Alegerile generale reprezintă singurul şi adevăratul referendum", a afirmat Livni, lider al HaTnuha, un mic partid centrist (6 deputaţi din 120).

Ministrul Economiei, Naftali Bennett, care conduce Casa Evreiască, partid naţionalist (12 deputaţi), care militează împotriva unui acord pentru crearea unui stat palestinian, a afirmat că "numai poporul poate decide o întrebare cu privire la divizarea naţiunii".

Naftali Bennet, citat luni în presă, a ameninţat că nu va vota bugetul, dacă nu va fi adoptat de către Parlament un proiect de lege cu privire la organizarea unui referendum.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici