Israelul îşi anulează restricţiile în Cisiordania şi Ierusalimul de Est

Israelul şi-a anulat blocada impusă în Cisiordania şi a redeschis accesul publicului la Esplanada Moscheilor din Ierusalim, dar poliţia rămânea miercuri în stare de alertă în Oraşul Sfânt, după ciocnirile violente de marţi cu manifestanţi palestinieni.

22 afișări
Imaginea articolului Israelul îşi anulează restricţiile în Cisiordania şi Ierusalimul de Est

Israelul îşi anulează restricţiile în Cisiordania şi Ierusalimul de Est (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În conformitate cu o decizie a ministrului Apărării, Ehud Barak, am ridicat, în cursul nopţii, blocada care era în vigoare (începând cu 13 martie) în Iudeea şi Samaria", numele biblic al Cisiordaniei, a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene.

Pentru prima oară în ultimul an, această măsură a fost ordonată din "motive de securitate" şi nu cu ocazia unei sărbători evreieşti.

"Aproximativ 3.000 de poliţişti sunt menţinuţi în stare de alertă la Ierusalim, mai precis în sectorul estic" anexat al oraşului, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Micky Rosenfeld.

Accesul la Esplanada Moscheilor în Oraşul Vechi al Ierusalimului, al treilea loc sfânt al islamului, este "pe viitor deschis, atât pentru credincioşii musulmani, cât şi pentru turişti", a adăugat Rosenfeld.

Accesul în această zonă a fost interzis, timp de mai multe zile, pentru musulmanii cu vârste sub 50 de ani, precum şi pentru toţi vizitatorii non-musulmani.

Poliţia se teme de izbucnirea unor noi confruntări, după ciocnirile de marţi dintre palestinieni şi forţe de securitate israeliene în Ierusalimul de Est. Acestea au fost cele mai grave din ultimii ani, producându-se într-un climat de tensiuni politico-religioase şi de criză diplomatică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici