Israelul pregăteşte un asalt terestru în Gaza pentru a anihila mişcarea teroristă Hamas

Israelul se pregătea sâmbătă să lanseze un asalt terestru în Fâşia Gaza, controlată de Hamas, după ce le-a spus palestinienilor care trăiesc în acest teritoriu dens populat să fugă spre sud, către frontiera închisă cu Egiptul, relatează Reuters.

1562 afișări
Imaginea articolului Israelul pregăteşte un asalt terestru în Gaza pentru a anihila mişcarea teroristă Hamas

Mediafax Foto

 

Între timp, consilierul israelian pe probleme de securitate naţională a avertizat gruparea militantă libaneză Hezbollah să nu înceapă un război pe un al doilea front în nordul Israelului, ameninţând cu „distrugerea Libanului” în caz contrar.

Israelul a promis să anihileze gruparea militantă Hamas, care controlează Gaza, ca represalii la un atac violent al luptătorilor săi, care au luat cu asalt oraşele israeliene în urmă cu o săptămână, împuşcând civili şi luând zeci de ostatici în cel mai grav atac asupra civililor din istoria Israelului.

Aproximativ 1.300 de persoane au fost ucise într-un atac brutal care a lăsat Israelul în stare de şoc profund, atât din cauza dimensiunii crimelor, cât şi din cauza imaginilor îngrozitoare filmate cu telefoanele mobile şi a rapoartelor serviciilor medicale şi de urgenţă privind atrocităţile comise în oraşele şi kibbutzurile care au fost invadate.

Ca răspuns, avioanele şi artileria israeliană au supus Gaza celui mai intens bombardament pe care l-a văzut vreodată, punând enclava, în care locuiesc 2,3 milioane de palestinieni, sub un asediu total.

Autorităţile din Gaza afirmă că peste 2.200 de persoane au fost ucise, dintre care un sfert copii, şi aproape 10.000 au fost rănite. Echipele de salvare au căutat cu disperare supravieţuitori ai raidurilor aeriene nocturne.

Mii de palestinieni au fugit sâmbătă din nordul Fâşiei Gaza din calea aşteptatului asalt terestru israelian, în timp ce Israelul a bombardat zona cu mai multe lovituri aeriene şi a declarat că a menţinut deschise două drumuri pentru a permite oamenilor să scape.

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat că palestinienii vor „rămâne pe pământul nostru”, chiar dacă un milion de locuitori din Gaza ar fi fugit din casele lor de când Israelul şi-a început bombardamentele.

Atacul surpriză al Hamas din 7 octombrie a lansat regiunea într-o nouă criză, în timp ce liderii israelieni furioşi se pregătesc să răspundă cu o forţă zdrobitoare.

„Soldaţii şi batalioanele FDI (Forţele de Apărare Israeliene) sunt desfăşurate în întreaga ţară şi îşi sporesc pregătirea operaţională pentru următoarele etape ale războiului, cu accent pe operaţiuni terestre semnificative”, a declarat armata într-un comunicat.

Aceasta a adăugat că acestea vor include atacuri aeriene, maritime şi terestre şi vor acoperi o „arenă de luptă extinsă”, fără a da detalii.

Vineri, armata israeliană a transmis populaţiei din jumătatea nordică a Fâşiei Gaza, care include cea mai mare aşezare din enclavă, oraşul Gaza, să se mute imediat spre sud. Sâmbătă, ea a declarat că va garanta siguranţa palestinienilor care fug pe două drumuri principale până la ora 16:00 (13:00 GMT). Pe măsură ce termenul limită trecea, trupele se masau în jurul Gaza.

Hamas le-a spus oamenilor să nu plece şi a afirmat că drumurile de ieşire nu sunt sigure. Acesta afirmă că zeci de persoane au fost ucise în loviturile asupra maşinilor şi camioanelor care transportau refugiaţi vineri, lucru pe care Reuters nu l-a putut verifica în mod independent. Israelul spune că Hamas împiedică oamenii să plece pentru a-i folosi ca scuturi umane, ceea ce Hamas neagă.

În cartierul Tel Al-Hawa din oraşul Gaza, în zona în care Israelul a ordonat evacuarea, avioanele de război au bombardat o zonă rezidenţială în timpul nopţii, lovind mai multe case, potrivit locuitorilor care s-au refugiat la spitalul Al Quds din apropiere.

„Am trăit o noapte de groază. Israelul ne-a pedepsit pentru că nu am vrut să ne părăsim casa. Există o brutalitate mai rea decât aceasta?”, a declarat telefonic de la spital un tată a trei copii, refuzând să îşi dea numele de teama represaliilor.

„Prefer să mor şi să nu plec, dar nu pot să-mi văd soţia şi copiii murind sub ochii mei”.

Semiluna Roşie palestiniană a declarat că a primit un ordin israelian de a evacua spitalul până la ora 16:00, dar că nu va face acest lucru deoarece are datoria umanitară de a continua să ofere servicii bolnavilor şi răniţilor.

În Khan Younis, în sudul Fâşiei Gaza, unde avioanele israeliene au lovit peste noapte o clădire de patru etaje, vecinii s-au grăbit să salveze oamenii.

Un jurnalist din Gaza a filmat un echipaj de ambulanţă care căuta supravieţuitori în urma unui atac aerian nocturn. Un paramedic a putut fi văzut intrând pe o alee luminată de o lampă frontală, când un fulger uriaş de la un alt atac a izbucnit în faţa sa. Medicii s-au urcat în ambulanţe şi au plecat în viteză, în timp ce avioanele urlau deasupra. Un medic rănit a ţipat: „Ochii mei! Ochii mei!”.

Atacurile asupra Israelului au aruncat naţiunea într-o durere profundă, iar sute de mii de rezervişti au fost mobilizaţi în câteva zile.

Familiile israelienilor răpiţi sunt îngrozite pentru siguranţa lor. Avichai Brodetz, un fermier din Kibbutzul Kfar Aza, a cărui soţie şi trei copii au fost luaţi prizonieri în Gaza, a ridicat o tabără în faţa sediului armatei israeliene pentru a atrage atenţia asupra situaţiei lor.

„Primul lucru care trebuie să se întâmple este eliberarea femeilor şi copiilor”, a declarat el reporterilor.

Aripa armată a Hamas a declarat că nouă prizonieri, inclusiv patru străini, au fost ucişi în cursul nopţii din cauza loviturilor aeriene israeliene. Aceasta a ameninţat anterior că va ucide un ostatic pentru fiecare clădire pe care Israelul o atacă fără avertisment.

Atacurile Israelului asupra Gazei nu au reuşit să oprească atacurile cu rachete ale Hamas asupra oraşelor israeliene. Sirenele de raid aerian au sunat sâmbătă în centrul Israelului, iar rachetele au lovit o seră în Ashkelon şi au rănit patru persoane într-un kibbutz.

Singura rută de ieşire din Gaza care nu se află sub control israelian este un punct de control cu Egiptul la Rafah. Egiptul spune oficial că partea sa este deschisă, dar traficul este oprit de câteva zile din cauza loviturilor israeliene. Surse de securitate egiptene au declarat că partea egipteană este în curs de consolidare, iar Cairo nu intenţionează să accepte un aflux masiv de refugiaţi.

Un oficial al Departamentului de Stat al SUA a declarat că Statele Unite fac eforturi pentru a deschide sâmbătă punctul de trecere pentru a permite ieşirea unor persoane şi că au fost în contact cu palestinieni-americani care doresc să părăsească Gaza. Washingtonul a declarat ulterior că le-a spus cetăţenilor săi să încerce să ajungă la punctul de trecere.

Ţările şi agenţiile umanitare au trimis provizii în Egipt, dar până acum nu au reuşit să le aducă în Gaza. Israelul spune că nimic nu poate intra prin Rafah fără coordonarea sa.

Israelul spune că ordinul de evacuare este un gest umanitar pentru a proteja locuitorii în timp ce îi elimină pe luptătorii Hamas. Naţiunile Unite spun că atât de mulţi oameni nu pot fi mutaţi în siguranţă în interiorul enclavei asediate fără a provoca un dezastru umanitar.

Hamas a jurat să lupte până la ultima picătură de sânge şi spune că ordinul de părăsire a nordului enclavei este un truc pentru a-i forţa pe locuitori să renunţe la casele lor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici