Israelul se declară pregătit să negocieze cu palestinienii pe baza frontierelor din 1967

Israelul se declară pregătit să negocieze cu palestinienii pe baza frontierelor din 1967, cum a preconizat preşedintele american, Barack Obama, pentru a-i descuraja să ceară, în septembrie, aderarea unui stat cu numele Palestina la ONU.

440 afișări
Imaginea articolului Israelul se declară pregătit să negocieze cu palestinienii pe baza frontierelor din 1967

Israelul se declară pregătit să negocieze cu palestinienii pe baza frontierelor din 1967 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această deschidere apare în momentul în care palestinienii urmează să finalizeze, miercuri, într-o reuniune, la Doha, formularea candidaturii lor la ONU.

"De mai multe săptămâni, au loc eforturi pentru relansarea procesului de pace şi reluarea negocierilor directe de pace între Israel şi palestinieni", a declarat un oficial israelian, care a solicitat protecţia anonimatului.

"Ideea este ca palestinienii să renunţe la proiectul lor de a acţiona unilateral la ONU, iar eforturile constau în elaborarea unui cadru care să permită reluarea discuţiilor", a adăugat el, precizând că Washingtonul se află la originea acestor eforturi, susţinute de Cvartetul pentru Orientul Mijlociu (Statele Unite, Rusia, Uniunea Europeană şi ONU).

"Vorbim despre cel de al doilea discurs al lui Obama, în care acesta afirmă că frontiera de negociat va fi cea de dinainte de 1967. Este un limbaj cu care ne putem acomoda", a adăugat el, referindu-se la discursul preşedintelui american de la 22 mai, în faţa AIPAC, principala organizaţie de lobby pro-israeliană din Statele Unite.

Negociatorul palestinian, Saeb Erakat, i-a cerut premierului israelian, Benjamin Netanyahu, să "anunţe personal întregii lumi şi mass-media atât acordul său ca frontierele din 1967 să fie (punctul de) referinţă al negocierilor, cât şi cu privire la o încetare totală a colonizării teritoriilor palestiniene, inclusiv Ierusalimul de Est".

În caz contrar, aceste declaraţii nu sunt decât "continuarea ciclului de relaţii publice şi mediatice, în care Netanyahu este un maestru", a declarat Erakat, marţi.

"Noi am spus în mai multe rânduri că negocierile sunt prima, cea de a doua şi a treia opţiune, dar, după eşecul Cvartetului (la 11 iulie - n.red.) de a pune la baza negocierilor oprirea colonizării şi frontierele din 1967, pentru statul palestinian, este prea târziu pentru negocieri, nu mai este timp, mergem la ONU", anunţa, la 27 iulie, preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas.

Citat de ediţia de marţi a Jerusalem Post, premierul israelian a declarat, în faţa Comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe şi Apărare, că, în discursul său, Obama a subliniat că cele două ţări vor negocia "o frontieră care va fi diferită de cea care exista la 4 iunie 1967".

"Aceasta este o formulă bine cunoscută de cei care lucrează la acest dosar, de o generaţie. Ea permite părţilor să ţină cont de schimbările survenite în 44 de ani, inclusiv de noile realităţi demografice de pe teren şi de nevoile fiecărei părţi", a adăugat el, referindu-se la blocurile de colonii pe care Israelul intenţionează să le anexeze, în cazul unui acord de pace.

Frontierele de dinainte de 1967 înglobează întreaga Cisiordanie, Ierusalimul de Est şi Fâşia Gaza.

Netanyahu, citat de cotidian, a repetat cererea sa privind o recunoaştere a Israelului ca "stat al poporului evreu", respinsă în mod categoric de către palestinieni.

Potrivit postului public israelian de radio, Netanyahu s-a consultat cu şeful Consiliului Naţional de Securitate, Yaakov Amidor, înainte să se rezume să accepte formula enunţată la 19 mai de Obama, ca bază a negocierilor.

În lipsa unei perspective serioase privind reluarea negocierilor de pace cu Israelul, blocate de zece luni, palestinienii intenţionează să ceară ONU aderarea unui stat cu numele Palestina, în cadrul Adunării Generale Anuale a ONU, în septembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici