Israelul şi Hamas revendică victoria în urma recentului conflict încheiat cu un armistiţiu

Israelul şi Hamas proclamă victoria în urma conflictului armat din Fâşia Gaza, dar experţii nu cred că Israelul poate să obţină o victorie decisivă în afara reocupării Fâşiei Gaza, acţiune pe care însă nu o doresc.

218 afișări
Imaginea articolului Israelul şi Hamas revendică victoria în urma recentului conflict încheiat cu un armistiţiu

Israelul şi Hamas revendică victoria în urma recentului conflict încheiat cu un armistiţiu (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Nu este imposibil ca un stat să învingă o asemenea organizaţie (de gherilă), dar pentru ca acest lucru să se întâmple, bătălia trebuie să se desfăşoare pe teritoriul ei", apreciază Shlomo Brom, fostul director al strategiei şi al armatei israeliene , în prezent profesor la Universitatea din Tel-Aviv.

"Nu cred că există precedent în obţinerea unei victorii împotriva vreunei organizaţii care operează în afara unui teritoriu care nu este ocupat de tine", a subliniat Brom.

Mişcarea Hamas - acronim pentru "mişcarea de rezistenţă islamică" - controlează singură Fâşia Gaza începând cu iunie 2007, când a înlăturat de la putere rivalul naţionalist Fatah

"Pe termen lung, conflictul între cele două comunităţi nu poate fi rezolvat doar prin mijloace militare, anihilând fizic adversarul", a continuat Shlomo Brom.

În fruntea unei armate bine antrenate, dotată cu tehnologiile cele mai performante, Israelului nu i-ar fi fost greu să ocupe Fâşia Gaza, evacuată şi in 2005, oricum aflându-se în control cvasitotal asupra spaţiului aerian şi frontierelor, însă acest lucru ar fi avut un cost militar şi politic uriaş.

"Putem lua Gaza de la Hamas? Da, fără niciun dubiu, dacă vrem să o facem, putem", a răspuns Dan Meridor, vicepremierul israelian, însărcinat cu serviciile de informaţii, jurnaliştilor.

"Ajunşi în acel punct va trebui să ne întrebăm ce e de făcut acolo. De această dată am decis că acel lucru nu e obiectivul nostru şi sperăm să nu se ajungă să fie", a subliniat el.

"Nu am spus niciodată că am câştigat războiul cu Hamas. Vrem să îi aducem în pragul de a se întreba dacă (eforturile lor) merită", a explicat Meridor.

"A fost un obiectiv limitat, care după părerea mea a fost atins", a insistat ministrul.

La momentul lansării operaţiunii "Pilon al Apărării" la 14 noiembrie, ministrul Israelian al Apărării Ehud Barak a setat patru obiective principale: restabilirea capacităţii de disuasiune a Israelului, slăbirea capacităţilor grupurilor armate din Gaza care folosesc rachete", aplicarea unei lovituri usturătoare Hamasului şi altor organizaţii teroriste", precum şi protejarea populaţiei din sudul Israelului.

Din momentul intrării în vigoare a armistiţiului, liderul Hamas aflat in exil, Khaled Mechaal, a afirmat la Cairo că Israelul a "eşuat în atingerea tuturor obiectivelor sale".

"Sioniştii au fost obligaţi să se supună condiţiilor rezistenţei", a apreciat el.

Chiar înainte de anunţul oficial al încetării focului, specialistul în chestiuni de apărare al jurnalului israelian Yediot Aharonot, Alex Fishman, i-a dat dreptate şi a conchis "o victorie a Hamasului" în această confruntare în care Israelul a luat iniţiativa asasinării şefului militar al mişcării islamiste, Ahmad Jaabari.

În ciuda informaţiilor care susţin de zile bune contrariul", scrie el, "aparatul securităţii nu a reuşit să atingă cei mai importanţi agenţi terorişti, sau măcar pe unii dintre ei, într-o măsură care să afecteze substanţial adversarul".

Prin ultimele comunicate despre operaţiune, armata israeliană nu a numit decât "şapte lideri importanţi" vizaţi, printre care Ahmad Jaabari.

Ostilităţile s-au soldat cu moartea a mai mult de 160 de palestinieni, majoritatea civili, dintre care o treime femei şi copii, potrivit serviciilor de intervenţie rapidă şi organizaţiilor de apărare a drepturilor omului, precum şi moartea a 6 israelieni, 4 civili şi doi soldaţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici