Israelul şi Turcia au ajuns la un acord pentru normalizarea relaţiilor diplomatice

Israelul şi Turcia au ajuns la un acord pentru normalizarea relaţiilor diplomatice dintre cele două state, la şase ani după un incident care a provocat o ruptură între Ankara şi Tel Aviv, au anunţat oficiali din ambele ţări, relatează agenţia de ştiri DPA.

472 afișări
Imaginea articolului Israelul şi Turcia au ajuns la un acord pentru normalizarea relaţiilor diplomatice

Israelul şi Turcia au ajuns la un acord pentru normalizarea relaţiilor diplomatice (Imagine AFP / Mediafax Foto)

Relaţiile dintre cele două state s-au tensionat în 2010, când trupele speciale israeliene au întreprins un raid care a vizat o flotilă umanitară care se îndrepta către Fâşia Gaza, la acel moment aflată sub blocadă. Nouă cetăţeni turci au murit în timpul acestui incident, pe nava Mavi Marmara.

După acest incident, printre altele, Turcia şi-a retras ambasadorul de la Tel Aviv şi a redus nivelul cooperării militare cu Israelul.

Ambele state sunt aliate cu Statele Unite, iar Washingtonul a depus eforturi susţinute pentru a convinge autorităţile de la Tel Aviv şi Ankara să accepte un acord de reconciliere.

Potrivit acordului finalizat în acest weekend la Roma, Israelul a acceptat cererea Ankarei de a compensa familiile victimelor turce şi va contribui cu 20 de milioane de dolari la un fond de compensare a victimelor.

Pe de altă parte, Ankara va renunţa la acţiunile legale iniţiate împotriva militarilor israelieni implicaţi în incidentul Mavi Marmara.

Turciei îi va fi permis să trimită ajutoare umanitare către Fâşia Gaza şi să investească în proiecte de infrastructură de acolo.

Fâşia Gaza este controlată de mişcarea islamistă Hamas, care militează pentru distrugerea Israelului.

Aflat la Roma, premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a întâlnit, duminică şi luni, cu secretarul de stat John Kerry.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici