Israelul va anunţa construirea a 1.400 de locuinţe în colonii

Guvernul israelian va anunţa construirea a 1.400 de locuinţe în colonii, în Cisiordania şi Ierusalimul de Est, în paralel cu eliberarea a 26 de deţinuţi palestinieni, potrivit postului militar de radio.

140 afișări
Imaginea articolului Israelul va anunţa construirea a 1.400 de locuinţe în colonii

Israelul va anunţa construirea a 1.400 de locuinţe în colonii (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Dintre acestea, 600 de locuinţe vor fi construite în cartierul de colonizare Ramat Shlomo din Ierusalimul de Est, anexat, iar celelalte vor fi construite în mai multe colonii din Cisiordania, între care El Kana, Emmanuel, Adam, Efrat şi Alfei Menache, a precizat postul.

Un oficial israelian a declarat sub protecţia anonimatului joi, pentru AFP, că Guvernul va anunţa "licitaţii pentru noi construcţii în Cisiordania şi Ierusalimul de Est, care vor coincide cu eliberarea unui al treilea grup de deţinuţi palestinieni".

Această eliberare, prevăzută duminică, ar fi urmat să aibă loc marţi seara, potrivit presei israeliene.

Înainte de reluarea negocierilor de pace israeliano-palestiniene, pe 30 iulie, sub egida Statelor Unite, premierul israelian Benjamin Netanyahu a acceptat eliberarea, în mai multe etape, în total a 104 deţinuţi palestinieni, în funcţie de avansarea negocierilor.

Primele două etape au avut loc pe 13 august şi 30 octombrie.

Potrivit presei israeliene, Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) au solicitat Israelului să se abţină să anunţe proiecte de construire în colonii în acelaşi timp cu a treia fază, care prevede eliberarea a 26 de deţinuţi.

Însă Netanyahu a declarat săptămâna trecută că intenţionează să ignore aceste îndemnuri. "Nu vom înceta o clipă să ne construim ţara, să consolidăm, să dezvoltăm (...) coloniile", a subliniat el.

Potrivit presei, el a cedat vocilor celor mai intransigente din cadrul coaliţiei, de teamă că absenţa anunţului cu privire la construcţii ar putea să fie "interpretată ca un semn de slăbiciune din partea Israelului".

În schimb, ministrul Finanţelor Yair Lapid, liderul partidului Yesh Atid (centru), şi ministrul Mediului Amir Peretz, din cadrul partidului HaTnuha (centru), citaţi de presă, au criticat legătura stabilită între eliberarea unor deţinuţi palestinieni şi anunţarea construirii de locuinţe în colonii.

De asemenea, ministrul Apărării Moshe Yaalon, citat de cotidianul Haaretz, a reafirmat că Israelul "nu are un partener de partea palestiniană cu care să încheie un acord", în cadrul unei reuniuni cu reprezentanţi ai conducătorilor unor firme israeliene şi palestiniene care fac parte dintr-o asociaţie intitulată "Spargerea impasului", care intenţionează să ajute la încheierea unui acord de pace în vederea "asigurării prosperităţii economice a celor două popoare".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici