VIDEO Italia îndeamnă ţările participante la operaţiuni Frontex, între care şi România, să preia imigranţi salvaţi din Mediterană. Guvernul de la Roma avertizează că ar putea trece la închiderea porturilor italiene

Italia le cere celorlalte state membre ale Uniunii Europene care participă la operaţiunile Frontex din Marea Mediterană să transporte în propriile porturi imigranţi extracomunitari salvaţi, pledând pentru solidaritate la nivel comunitar.

9009 afișări
Imaginea articolului VIDEO Italia îndeamnă ţările participante la operaţiuni Frontex, între care şi România, să preia imigranţi salvaţi din Mediterană. Guvernul de la Roma avertizează că ar putea trece la închiderea porturilor italiene

Italia îndeamnă ţările participante la operaţiuni Frontex să preia imigranţi salvaţi din Mediterană

În contextul în care zeci de mii de imigranţi salvaţi din largul Libiei sunt transferaţi lunar în Italia, Guvernul de la Roma a cerut Uniunii Europene să preia extracomunitari, avertizând că, în caz contrar, ar putea trece la închiderea porturilor italiene. Comisia Europeană s-a declarat favorabilă distribuirii imigranţilor salvaţi din Marea Mediterană în alte ţări, dar surse diplomatice au admis că va fi greu să se ajungă rapid la un acord european în acest sens. Un plan al Comisiei Europene de distribuire a solicitanţilor de azil pe baza unor cote proporţionale obligatorii a atras opoziţia ţărilor central şi est-europene, în principal a Poloniei şi Ungariei.

În acest context, ministrul italian de Interne, Marco Minniti, a cerut duminică celorlalte ţări europene să dea dovadă de solidaritate în primirea extracomunitarilor salvaţi.

"Ne confruntăm cu presiuni foarte mari", a declarat Marco Minniti într-un interviu acordat cotidianului Il Messaggero. "În porturile italiene nu ajung ambarcaţiuni, ci nave ale organizaţiilor umanitare, nave participante la operaţiuni Frontex, nave ale Pazei de Coastă italiene. Navighează sub pavilioanele a numeroase ţări. Dacă imigranţii sunt aduşi doar în porturi din Italia, atunci ceva nu funcţionează. Aceasta este esenţa problemei. Eu sunt proeuropean şi aş fi mândru dacă măcar o singură navă, în loc să vină în Italia, ar merge într-un alt port european. Nu ar rezolva problemele Italiei, dar ar fi un semnal extraordinar", a spus Marco Minniti, potrivit site-ului TGcom24Mediaset.it.

 

 

România se numără printre ţările care participă la operaţiuni Frontex de patrulare şi salvare în Marea Mediterană.

"Trebuie să formăm un guvern stabil în Libia şi să destructurăm reţelele de traficanţi de persoane. Miza imigraţiei este în afara frontierelor statelor europene, acolo unde pornesc fluxurile de imigranţi, adică în Africa. Miza destinului Europei în următorii 20 de ani se joacă în Africa. Dacă cineva crede că Africa este doar o problemă a Italiei se află într-o iluzie dramatică. Africa este o problemă a Europei. Dacă situaţia este bună în Africa, va fi bună şi în Europa, dacă va fi rău în Africa, va fi rău şi în Europa", a atras atenţia Marco Minnoti.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici