Reţeaua Al-Qaida a difuzat o nouă înregistrare video în care apare Iulian Gherguţ, românul răpit în anul 2015 în Burkina Faso/ Reacţia MAE

Filiala din Mali a reţelei teroriste Al-Qaida a difuzat o înregistrare video în care apar şase ostatici occidentali, inclusiv cetăţeanul român răpit în Burkina Faso, anunţă Institutul american SITE, specializat în monitorizarea site-urilor islamiste.

9450 afișări
Imaginea articolului Reţeaua Al-Qaida a difuzat o nouă înregistrare video în care apare Iulian Gherguţ, românul răpit în anul 2015 în Burkina Faso/ Reacţia MAE

Reţeaua Al-Qaida a difuzat o înregistrare video în care apare Iulian Gherguţ, românul răpit în anul 2015 în Burkina Faso

Ministerul Afacerilor Externe are în atenţie situaţia lui Iulian Gherguţ, românul răpit în 2015 în Burkina Faso şi "a luat notă" de difuzarea materialului video de către organizaţia teroristă Al-Qaida.

"Celula de criză interinstituţională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso a luat notă de difuzarea, la data de 02 iulie 2017, a unui material video cu cetăţeanul român Iulian Gherguţ. Lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se înscrie în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen. Celula de criză interinstituţională lucrează în regim de permanenţă pentru gestionarea situaţiei", precizează MAE.

Ministerul Afacerilor Externe mai arată că este în legătură permanentă şi cu autorităţile celorlalte state ai căror cetăţeni au fost luaţi ostatici şi recomandă ca tratarea în spaţiul public a informaţiilor cu privire la acest caz "să fie tratate cu precauţie".

Înregistrarea video a fost difuzată de gruparea teroristă Nusrat al-Islam wal Muslimeen (Grupul pentru Susţinerea Islamului şi Musulmanilor), filiala din Mali a reţelei teroriste Al-Qaida.

În înregistrare sunt prezentaţi şase ostatici - românul Iulian Gherguţ, răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso, australianul Arthur Kenneth Elliott, Sophie Petronin (Franţa), sud-africanul Stephen McGown, Beatrice Stockly (Elveţia) şi Gloria Cecilia Narvaez Argoti (Columbia).

Înregistrarea video - difuzată chiar înaintea vizitei în Mali a preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron - probabil este o dovadă oferită de Al-Qaida că ostaticii sunt în viaţă, solicitată în cadrul negocierilor. La sfârşitul înregistrării, care nu are o dată, comentatorul afirmă că "negocierile încă sunt active".

Autorităţile din Burkina Faso transmiteau în noiembrie 2016 că nu au primit nicio cerere de răscumpărare în cazul ostaticului român care tocmai apăruse într-o altă înregistrare difuzată de un grup islamist afiliat organizaţiei teroriste Al-Qaida. De asemenea, răpirea nu a fost revendicată, afirma Alpha Barry, ministrul de Externe de la Ouagadougou.

Românul Iulian Gherguţ, răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso, a apărut în octombrie 2016 într-o altă înregistrare video atribuită grupului islamist Al-Mourabitoune, afiliat organizaţiei teroriste Al-Qaida în Magrebul Islamic. În înregistrare, ostaticul românul cerea atunci Guvernului de la Bucureşti să depună eforturi pentru eliberarea sa. Imaginile au fost difuzate de Institutul american SITE, specializat în monitorizarea site-urilor islamiste. Ca reacţie, Ministerul român al Afacerilor Externe transmitea atunci că a luat notă de difuzarea la data de 31 octombrie 2016 a unui material video cu cetăţeanul român. "În prezent se fac verificări privind autenticitatea înregistrării", preciza MAE.

Agent de securitate la o mină de cărbuni din Tambao, zonă situată în nordul statului Burkina Faso, la frontiera cu Niger şi Mali, cetăţeanul român a fost răpit pe 4 aprilie 2015 de indivizi înarmaţi. Un agent al Jandarmeriei din Burkina Faso şi şoferul vehiculului în care se afla românul au fost răniţi în atac. Mina de mangan, situată în provincia Oudalan, în apropierea frontierelor cu Mali şi Niger, este exploatată de Pan African Minerals, o filială a Timiş Corporation. Imediat după incident, surse din cadrul serviciilor de securitate din Burkina Faso şi Mali au declarat că ostaticul român a fost dus în statul vecin Mali. Unitatea antiterorism a Regimentului de securitate prezidenţială din Burkina Faso a fost trimisă imediat în nordul Mali, unde sunt şi alte forţe speciale africane, în cadrul Operaţiunii Barkhane. Acţiuni de căutare s-au derulat în Burkina Faso, Mali şi Niger, în cadrul Operaţiunii antiteroriste Barkhane, lansată în iulie 2014, cu asistenţa Franţei. La Operaţiunea Barkhane participă forţe din Franţa, Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania şi Niger.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici