Italia: Protest al episcopilor faţă de proiectul autorităţilor de amprentare a romilor

Fundaţia Migrantes, organismul pastoral al Conferinţei episcopale italiene (CEI), a denunţat vehement preluarea de amprente în cazul copiilor romi, ordonată de Guvern, temându-se de "xenofobie" şi "discriminare rasială", a anunţat presa italiană.

17 afișări
Imaginea articolului Italia: Protest al episcopilor faţă de proiectul autorităţilor de amprentare a romilor

Italia: Protest al episcopilor faţă de proiectul autorităţilor de amprentare a romilor

Ministrul de Interne Roberto Maroni a anunţat joi că va trimite forţe de ordine în toate taberele de romi din Italia pentru a preleva amprente de la locuitorii acestora, atât adulţi cât şi copii.

Într-un comunicat preluat de presa italiană, Migrantes, fundaţia Conferinţei episcopilor italieni, îşi exprimă "îngrijorarea profundă" şi apreciază că "oamenii nu vor putea fi liniştiţi" cu astfel de măsuri şi că "dimpotrivă se creează un climat mai tensionat".

"Este de neînţeles prelevarea de amprente de la minorii etniei rome în timp ce în ultimele zile, au circulat de mai multe ori informaţii în legătură cu bande de minori italieni care au traversat străzile şi parcurile oraşelor noastre lăsând în urmă indiciile unei violenţe nu numai verbale", susţine fundaţia.

"Toate acestea nu înseamnă calmarea temerilor şi liniştirea populaţiei, ci mai degrabă crearea condiţiilor de revenire a xenofobiei sau, mai rău, a discriminării rasiale, cu care Italia s-a confruntat deja şi nu se ştie cine ar putea beneficia de această situaţie", afirmă Migrantes.

Potrivit fundaţiei, "riscul este ca unele categorii cum a fi imigranţii şi romii să devină ţapi ispăşitori ai moravurilor societăţii italiene care au rădăcini mult mai adânci".

Ministrul de Interne a dat asigurări că nu "este vorba despre o filare etnică, ci de o garanţie suplimentară pentru protejarea drepturilor" locuitorilor taberelor nomade.

"Va fi un recensământ real pentru a putea garanta celor care au drept de şedere rămânerea în ţară şi un trai în condiţii decente. Şi de a-i trimite în ţările de origine pe cei care nu au dreptul să rămână în Italia", a afirmat Maroni, membru al partidului populist şi xenofob Liga Nordului.

Potrivit Corriere della Sera în ediţia de duminică, acest "recensământ" a început deja în mai multe tabere din Milano.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici