Italiano-suedezul Staffan de Mistura, nominalizat emisar ONU în Siria în locul lui Lakhdar Brahimi

Fostul adjunct al diplomaţiei italiene Staffan de Mistura îl va înlocui pe Lakhdar Brahimi, demisionar, în funcţia de emisar ONU în Siria, au anunţat miercuri diplomaţi.

64 afișări
Imaginea articolului Italiano-suedezul Staffan de Mistura, nominalizat emisar ONU în Siria în locul lui Lakhdar Brahimi

Staffan de Mistura (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această nominalizare a fost confirmată de către statele membre ale Consiliului de Securitate al ONU, dar încă nu a fost anunţată în mod oficial de către ONU.

Potrivit unui diplomat din cadrul Consiliului, de Mistura va reprezenta ONU - Brahimi a fost emisarul comun al ONU şi Ligii Arabe - şi va avea "un adjunct arab".

Potrivit unui oficial de rang înalt de la ONU, care a făcut declaraţii sub protecţia anonimatului, secretarul general Ban Ki-moon urma să anunţe în mod oficial nominalizarea şi data intrării acestuia în funcţie miercuri după-amiaza. Adjunctul lui de Mistura nu a fost desemnat încă.

Lakhdar Brahimi a demisionat la jumătatea lui mai, după aproape doi ani de eforturi - fără rezultat - de a pune capăt conflictului sirian. Mediatorul a organizat negocieri directe, la Geneva, între Guvernul sirian şi opoziţie, dar acestea au eşuat.

Staffan de Mistura, în vârstă de 67 de ani, s-a născut la Stockholm şi are dublă cetăţenie italiană şi suedeză. El a ocupat numeroase funcţii la ONU, inclusiv pe cea de Reprezentant Special ONU pentru Afganistan.

El a fost, anterior, adjunctul directorului Programului Alimentar Mondial şi Reprezentant Special ONU în Irak.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici