Iuşcenko exclude ipoteza amplasării unor baze militare străine pe teritoriul Ucrainei

Preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, a respins, marţi, ipoteza amplasării de baze militare străine pe teritoriul ţării sale, informează RIA Novosti, în pagina electronică.

17 afișări
Imaginea articolului Iuşcenko exclude ipoteza amplasării unor baze militare străine pe teritoriul Ucrainei

Iuşcenko exclude ipoteza amplasării unor baze militare străine pe teritoriul Ucrainei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Constituţia Ucrainei interzice amplasarea de baze militare pe teritoriul ucrainean - mă refer la baze militare ale ţărilor străine", a declarat el, adresându-se Consiliului pentru Relaţii Externe de la New York.

El a adăugat însă că ţara sa va încerca în continuare să devină membră a NATO. "Statutul de membru al NATO şi independenţa Ucrainei sunt sinonime", a spus el.

Viktor Iuşcenko a adăugat că ţara sa "nu poate fi mândră" de relaţiile pe care le are cu Rusia. Printre chestiunile majore existente la nivelul relaţiilor bilaterale se numără demarcarea frontierelor maritime, cetăţenia rusă pentru un număr important de rezidenţi din Crimeea şi baza navală rusească din Peninsula Crimeei.

Într-o scrisoare deschisă adresată la 11 august lui Iuşcenko, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, acuza Kievul de înrăutăţirea relaţiilor dintre cele două foste republici sovietice, afectate în ultimii ani de disputele pe tema gazului, dorinţa Ucrainei de a se alătura NATO şi de interpretările date de ucraineni foametei din epoca sovietică. Rusia a mai acuzat Ucraina şi că a livrat arme Georgiei în timpul războiului ruso-georgian de anul trecut pe tema Osetiei de Sud.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici