Iuşcenko promite tranzitul "gratuit" al gazelor ruseşti către Europa

Preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, aflat joi în vizită la Londra, a promis că va asigura tranzitul gazelor ruseşti "în mod gratuit" până la semnarea de noi contracte cu Moscova privind preţul, relatează RIA Novosti în pagina electronică.

19 afișări
Imaginea articolului Iuşcenko promite tranzitul "gratuit" al gazelor ruseşti către Europa

Iuşcenko promite tranzitul "gratuit" al gazelor ruseşti către Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Iuşcenko, care a discutat cu premierul britanic Gordon Brown pe tema crizei gazelor, "a subliniat că Ucraina este dispusă să asigure tranzitul gratuit al gazelor ruseşti către consumatorii europeni până la semnarea unui nou acord cu Rusia privind preţul livrărilor şi tranzitul", a precizat preşedinţia ucraineană într-un comunicat.

Potrivit Moscovei însă, contractul ruso-ucrainean referitor la tranzit este în vigoare până în 2011, ceea ce obligă Ucraina să asigure tranzitul gazelor ruseşti fără condiţii.

Apreciind că reluarea livrărilor este "prima prioritate" pentru consumatorii europeni, liderul ucrainean a propus "lăsarea de o parte" a conflictelor comerciale.

Iuşcenko l-a asigurat pe Brown că Ucraina îşi va îndeplini în totalitate angajamentele în domeniul tranzitului gazelor, că şi-a onorat în totalitate datoriile pentru 2008 şi că nu lipseşte decât "voinţa politică" a Rusiei pentru reluarea livrărilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici