Iuşcenko: UE trebuia să reacţioneze cu mai mult curaj în timpul "crizei gazului"

Uniunea Europeană ar fi putut arăta mai mult "curaj" pentru apărarea Ucrainei în faţa Rusiei, în timpul "crizei gazului" de iarna trecută, a declarat, într-un interviu publicat luni, preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko.

12 afișări
Imaginea articolului Iuşcenko: UE trebuia să reacţioneze cu mai mult curaj în timpul "crizei gazului"

Iuşcenko: UE trebuia să reacţioneze cu mai mult curaj în timpul "crizei gazului"

"Uniunea Europeană nu a avut curaj să dea un răspuns mai puternic la această criză", a spus Iuşcenko, în interviul pentru mai multe ziare europene, între care Der Tagesspiegel, din Berlin.

Problema relaţiilor privind gazele dintre Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană rămâne ultrasensibilă, la trei luni după conflictul grav din ianuarie, care s-a tradus prin două săptămâni de întrerupere totală a livrărilor de gaze ruseşti către clienţii occidentali ai Gazprom deserviţi prin intermediul Ucrainei.

Preşedintele Iuşcenko, care se află în relaţii tensionate cu prim-ministrul Iulia Timoşenko, a repetat frecvent faptul că acordurile care au pus capăt crizei sunt foarte defavorabile ţării sale şi trebuie revizuite, lăsând astfel să planeze riscul unui nou "război al gazului".

Miercuri, Timoşenko a făcut un pas în direcţia Rusiei, întâlnindu-se la Moscova cu omologul său Vladimir Putin, demarând o apropiere în legătură cu mai multe dosare, între care cel al gazului.

Dar preşedintele Iuşcenko dă asigurări, în interviul publicat luni, că "ar dori relaţii mai bune" cu Moscova. "Aceasta depinde mai ales de Rusia", subliniază el.

Relaţiile dintre cele două ţări privind comerţul de gaz "nu sunt destul de reglementate", potrivit şefului statului ucrainean, care solicită să fie definită, "pentru mai mulţi ani, o politică de tranzit, inclusiv cantităţile de livrat".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici