Jacques Chirac, inculpat pentru deturnare de fonduri - avocat

Fostul preşedinte francez Jacques Chirac a fost inculpat miercuri de un judecător parizian pentru deturnare de fonduri în perioada în care era primar al Parisului, a anunţat avocatul său Jean Veil.

1 afișare
Imaginea articolului Jacques Chirac, inculpat pentru deturnare de fonduri - avocat

Jacques Chirac, inculpat pentru deturnare de fonduri - avocat

Este pentru prima dată când un fost preşedinte francez este cercetat de justiţie.

Chirac a fost inculpat în dosarul unor angajaţi ai primăriei din Paris, un caz referitor la o serie de posturi bănuite că ar fi fost plătite de cabinetul primarului Parisului înainte de 1995, în beneficiul unor apropiaţi ai RPR, partidul lui Jacques Chirac, devenit în prezent formaţiunea UMP, aflată la putere.

După 12 ani la conducerea statului francez, Chirac a fost înlocuit la 16 mai de Nicolas Sarkozy, pierzându-şi la 17 iunie imunitatea de care benficia în calitate de preşedinte.

Audierea lui Chirac, miercuri dimineaţă, de către judecătorul Xaviere Simeoni, a durat trei ore la sediul financiar al Palatului de Justiţie din Paris şi s-a derulat "în cea mai bună atmosferă", a dat asigurări avocatul său.

Acesta a minimalizat amploarea audierii lui Chirac, subliniind că "un anumit număr de persoane" făcuseră deja obiectul unei audieri înaintea lui, în acelaşi dosar.

"Logica judiciară a vrut ca lucrurile să fie aşa", a precizat Veil. "Nu poţi să interoghezi pe cineva într-un dosar care durează de atâţia ani fără ca acesta să fie cercetat", a adăugat el. "Ar fi fost o greşeală a judecătorului de instrucţie să nu facă acest lucru", a explicat avocatul.

Un număr de 20 de persoane sunt bănuite că au atribuit funcţii sau că au beneficiat de ele în anii '80-'90, perioada când Jacques Chirac şi succesorul acestuia, Jean Tiberi, au fost primari ai Parisului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici