Jamaica interzice muzica şi programele TV care glorifică criminalitatea

Autoritatea de radiodifuziune din Jamaica a interzis conţinutul care "glorifică activităţile ilegale" - cum ar fi consumul de droguri şi de arme de foc, anunţă BBC.

195 afișări
Imaginea articolului Jamaica interzice muzica şi programele TV care glorifică criminalitatea

Jamaica interzice muzica şi programele TV care glorifică criminalitatea

Noile reguli se referă la televiziune şi radio - inclusiv la muzică - şi enumeră subiecte specifice care sunt interzise.

Înşelătoria, abuzul de droguri şi utilizarea ilegală a armelor de foc nu pot fi "promovate" - iar înjurăturile sau termenii "apropiaţi" acestora sunt, de asemenea, interzise.

Însă natura strictă a interdicţiei a fost criticată de unii artişti care susţin că muzica este o reflectare a vieţii.

Decizia vine pe fondul nivelurilor ridicate de infracţiuni violente din Jamaica - în 2021, naţiunea insulară a avut una dintre cele mai mari rate de criminalitate din America Latină şi Caraibe.

Dar agenţia de radiodifuziune spune că utilizarea undelor publice pentru a difuza melodii care glorifică activitatea ilegală ar putea da "impresia greşită că infracţionalitatea este o caracteristică acceptată a culturii şi societăţii jamaicane".

Toate formele de "activitate ilegală sau criminală" sunt acum interzise, într-un efort de a ajuta la menţinerea "curăţeniei" undelor, a declarat agenţia - iar operatorii de staţii trebuie să ia măsuri imediate pentru a se conforma.

Preocuparea pentru faptul că un conţinut ofensator ar putea normaliza criminalitatea în rândul tinerilor adulţi şi al tinerilor "vulnerabili şi impresionabili" a fost, de asemenea, citată ca motiv pentru aceste schimbări.

Unii dintre artiştii muzicali din Jamaica au criticat această măsură.

"Nu-i putem opri pe creativi (artişti) să cânte despre ceea ce văd în jurul lor sau cu ce au crescut în jur", a declarat Romeich, un manager şi producător muzical local într-o postare pe Instagram.

El a continuat să întrebe dacă "Jamaica este singura ţară care are copii? Pentru că aceiaşi copii ascultă aceleaşi cântece în altă parte".

Producătorul muzical şi cântăreţul Stephen McGregor, câştigător al unui premiu Grammy, care poartă numele de scenă "Di Genius", şi-a împărtăşit frustrările pe Twitter.

"Yay! Crima şi violenţa se vor opri ca prin magie acum", a scris el cu sarcasm, înainte de a sublinia că tinerii ascultă muzică pe internet mai des decât prin intermediul unui radio.

Aceasta nu este prima dată când o anumită muzică este interzisă în Jamaica. În 2009, autorităţile de reglementare au interzis muzica care promovează sexul, violenţa, crima sau incendierea, atunci când "daggering" - un tip de dans cu sugestii sexuale - a câştigat în popularitate.

În declaraţia Comisiei pentru radiodifuziune se spune că, deşi trebuie să se ţină cont de libertatea de exprimare, conţinutul care promovează infracţionalitatea intră în conflict cu "principiile unei difuzări responsabile".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici