Japonezii au ţinut un minut de reculegere pentru victimele seismului urmat de un tsunami în 2011

Japonezi au ţinut duminică un minut de reculegere în memoria victimelor seismului urmat de un tsunami, care au devastat coasta de nord-est a arhipelagului în urmă cu un an, provocând moartea sau dispariţia a 19.000 de persoane.

148 afișări
Imaginea articolului Japonezii au ţinut un minut de reculegere pentru victimele seismului urmat de un tsunami în 2011

Japonezii au ţinut un minut de reculegere pentru victimele seismului urmat de un tsunami în 2011 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La ora locală 14.46 (7.46, ora României), ora exactă la care s-a produs cutremurul violent cu magnitudinea 9 la 11 martie 2011, japonezii au încetat orice activitate, pentru o rugăciune colectivă în memoria persoanelor ucise sau sinistrate de catastrofa naturală dublată de un grav accident nuclear la centrala Fukushima.

La Tokyo, imediat după momentul de reculegere, premierul Yoshihiko Noda a susţinut un discurs în cadrul unei ceremonii la Teatrul Naţional, în prezenţa împăratului Akihito şi a numeroase personalităţi.

Şeful Guvernului a promis că va face totul pentru a reconstrui regiunea devastată şi pentru a transmite amintirea acestei tragedii generaţiilor următoare.

Împăratul Akihito, care a fost supus recent unui pontaj coronarian, s-a ridicat, însoţit de împărăteasa Michiko, pentru a se ruga în faţa unui imens monument floral.

"A trecut un an de la Marele cutremur din est, le aduc un omagiu profund tuturor celor care şi-au pierdut viaţa", a declarat suveranul, simbolul poporului.

Pe lângă cei 19.000 de morţi, Akihito a evocat durerea zecilor de mii de persoane nevoite să-şi părăsească locuinţele, din cauza accidentului nuclear provocat de tsunami la centrala Fukushima Daiichi.

El a denunţat apoi faptul că reconstrucţia întâmpină numeroase dificultăţi în provinciile devastate şi contaminate parţial de emisii radioactive.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici