Japonia ar putea achiziţiona avioane de luptă Eurofighter

Japonia ia în considerare achiziţionarea de avioane Typhoon Eurofighter pentru a înlocui o parte din flota sa aeriană învechită, a declarat într-un interviu ministrul japonez al Apărării, Shigeru Ishiba, relatează Reuters.

53 afișări
Imaginea articolului Japonia ar putea achiziţiona avioane de luptă Eurofighter

Japonia ar putea achiziţiona avioane de luptă Eurofighter

Tokyo şi-a manifestat interesul şi faţă de achiziţionarea unor avioane F-22 Raptor, produse de Lockheed-Martin şi care dispun de capacităţi cu mult superioare oricărui alt tip de aeronave disponibile, dar administraţia americană se dovedeşte reticentă cu privire la exportarea acestei tehnologii, fie şi faţă de un aliat atât de apropiat ca Japonia.

"F-22 este un aparat de zbor excepţional", a declarat Ishiba. "Dar în cadrul Ministerului Apărării am decis că nu este absolut necesar pentru Japonia", a adăugat el. Oficialul a arătat că cea mai bună alternativă între aeronavele construite de alte state este Eurofighter.

"Aparatul Rafale, de provenienţă franţuzească, este dificil de manevrat. Şi cu siguranţă nu am folosi un avion de luptă rusesc. Astfel, cred că (singura variantă) ar fi Eurofighter Typhoon", a precizat ministrul.

Eurofighter este construit de un consorţiu internaţional din care fac parte BAE Systems, compania care deţine Airbus, EADS şi Alenia Aeronautica, o unitate a companiei italiene Finmeccanica.

Ishiba a negat că refuzul Statelor Unite de a exporta aparate F-22 în Japonia are legătură cu o scurgere de informaţii clasificate referitoare la un sistem americano-japonez de apărare împotriva rachetelor balistice. Dar a menţionat în schimb că Tokyo trebuie să îşi îmbunătăţească sistemul de gestionare a informaţiilor secrete.

Anul acesta a izbucnit un scandal ca urmare a apariţiei unui raport potrivit căruia ofiţerii marinei japoneze au furnizat informaţii secrete referitoare la sistemul radar Aegis, folosit de navele japoneze şi americane dotate cu apărare antirachetă.

"Este adevărat că s-au scurs informaţii cu privire la (sistemul) Aegis. Astfel că sunt ferm convins că sitemul Japoniei de gestionare a informaţiilor nu este suficient de bun", a continuat Ishiba adăugând că se impun sancţiuni mai drastice şi proceduri mai eficiente de depistare a scurgerilor de informaţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici