Japonia, gata să investească 318 miliarde de dolari pentru cheltuieli de apărare pe cinci ani

Japonia este pregătită să aloce între 40.000 şi 43.000 de miliarde de yeni (295 miliarde de dolari - 318 miliarde de dolari) pentru cheltuielile de apărare pe o perioadă de cinci ani, începând cu următorul an fiscal, care începe în aprilie, au declarat vineri pentru Reuters trei surse.

423 afișări
Imaginea articolului Japonia, gata să investească 318 miliarde de dolari pentru cheltuieli de apărare pe cinci ani

Japonia, gata să investească 318 miliarde de dolari pentru cheltuieli de apărare pe cinci ani

Acest lucru ar reprezenta un salt faţă de actualul plan de apărare pe cinci ani pentru cheltuieli de 27.500 de miliarde de yeni, alimentând îngrijorarea cu privire la înrăutăţirea uneia dintre cele mai mari datorii din lumea industrială, de două ori mai mare decât producţia economică anuală a Japoniei.

Noile valori au marcat un compromis între ministerele apărării şi finanţelor, au declarat cele trei surse. Până de curând, Ministerul Apărării a cerut 48.000 de miliarde de yeni, în timp ce Ministerul de Finanţe avea mai multe opţiuni centrate în jurul a 35.000 de miliarde de yeni.

Premierul Fumio Kishida le-a spus luni miniştrilor cheie să lucreze la un plan de ridicare a cheltuielilor pentru apărare la o sumă echivalentă cu 2% din produsul intern brut în termen de cinci ani, de la 1% în prezent.

Miniştrii cheie - ministrul de finanţe Shunichi Suzuki şi ministrul apărării Yasukazu Hamada - sunt aşteptaţi să se întâlnească din nou cu Kishida în această lună pentru a aplana diferenţele privind planul de cheltuieli. Ministerul de Finanţe a refuzat să comenteze.

Autorităţile din domeniul apărării lansaseră în mod neoficial ideea unor cheltuieli în intervalul superior de 40.000 de miliarde de yeni pe o perioadă de cinci ani, în timp ce birocraţii de la finanţe doreau cheltuieli pe linia actualului plan.

"Nu va fi esenţial să cheltuim circa 40.000 de miliarde de yeni. Întrebarea este dacă guvernul ar putea asigura sursele de finanţare şi dacă putem lăsa banii să circule prin apărarea internă şi industriile conexe pentru a susţine economia", a declarat Takuya Hoshino, economist senior la Dai-ichi Life Research Institute. "Dacă vom cheltui banii pentru a cumpăra arme şi alte bunuri militare în străinătate, acest lucru ar declanşa ieşiri de capital şi deprecierea yenului."

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici