Japonia, în aşteptarea taifunului Guchol

Agenţia de meteorologie japoneză i-a avertizat marţi pe locuitorii din sudul ţării să se întoarcă acasă devreme, din cauza unui taifun violent, Guchol, care urma să atingă marţi seara şi în cursul nopţii de marţi spre miercuri insula Shikoku (sud) şi partea de sud a Insulei Honshu.

245 afișări
Imaginea articolului Japonia, în aşteptarea taifunului Guchol

Japonia, în aşteptarea taifunului Guchol (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Guchol, al patrulea taifun al sezonului, se deplasează cu o viteză de 55 de kilometri pe oră, aducând cu el importante precipitaţii şi rafale de vânt care pot atinge 180 de kilometri pe oră.

După ce a traversat Insula Okinawa (sud), în cursul nopţii de luni spre marţi, taifunul se afla marţi, la ora locală 13.00 (7.00, ora României), la aproximativ 170 de kilometri de oraşul Ashizurimisaki de pe Insula Shikoku.

Taifunul urmează să se deplaseze în direcţia nord-nord-est şi să se apropie, către ora locală 20.00 (14.00, ora României), la aproximativ 40 de kilometri de oraşul Gifu de pe Insula Honshu, un larg perimetru urmând să fie afectat de rafale de vânt extrem de violente.

"Este periculos să te afli afară pe o asemenea vreme şi, de aceea, este recomandat să te întorci acasă devreme, cu atât mai mult cu cât transporturile riscă să fie perturbate", a avertizat un meteorolog din cadrul Agenţiei, într-o conferinţă de presă.

Unele legături aeriene au fost deja anulate, iar unele linii de tren ar putea să prezinte întârzieri sau să fie suspendate.

Regiunile situate în nord-estul arhipelagului, devastate de cutremurul urmat de un tsunami de la 11 martie 2011, ar urma să fie afectate miercuri de ploi torenţiale şi rafale de vât violente, a adăugat meteorologul.

Un alt taifun, al cincilea, numit Tarim, urmează o traiectorie diferită, dar urmează să atingă tot sudul Japoniei, vineri.

Arhipelagul este afectat anual, din iunie şi până în octombrie, de mai multe taifunuri, în cursul cărora uneori se înregistrează victime, dar care cauzează pagube importante.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici